Dømming i sandvolleyball

Her finner du informasjon om hvordan regler i sandvolleyball praktiseres av NVBF på aldersbestemt nivå og i regionale turneringer. 

Hvilke kamper har dommer?  

På regionale turneringer og i junior-NM blir de deltakende lagene satt opp til å dømme andre lag mellom sine egne kamper. Alle lag som deltar i klasser fra U15 og opp til senior får dommeroppgaver. Den ene på laget er førstedommer, og den andre er sekretær/andredommer. Førstedommer har fløyte, og den er det lurt å ta med hjemmefra.  

Sidebytte

Lagene bytter side på hvert 7. poeng. Om dette glemmes skal ingen miste poengene sine. Man bare bytter side på den stillingen som står når det oppdages. I tredje sett bytter lagene side på hvert 5. poeng. 

Serverekkefølge 

Sekretær/andredommer skal passe på at spillerne på de to lagene server annenhver gang. Hvis feil spiller server, så bytter man bare til rett server. Ingen lag mister poeng da dette er sekretærens ansvar å følge med på.  

Timeout

Hvert lag har én timeout pr. sett. I tillegg kan lagene ta «teknisk timeout» i de to første settene. Den skal eventuelt tas ved det tredje sidebyttet, det vil si når lagene totalt har 21 poeng. 

Er ballen ut eller inn?

Hvis ballen toucher linja på vei ut, er ballen god.  Pass derfor på å legge linjene ordentlig ned.  Hvis linja står rett opp, og ballen toucher den, er ballen inn, selv om hele ballmerket er utenfor.  

Nett

Det er ikke lov til å være borti nettet. 

Blokk

Blokk teller som et slag, men blokkspilleren kan selv ta ballen igjen etterpå. Laget har da kun ett slag igjen. Man kan legge ballen med fingerslag direkte etter blokk. 

Slagdømming  

1.slaget: I NVBF praktiseres det at fingerslag på førsteslaget ikke er lov fra U15-klassen og opp. Da må man bruke baggerslag eller avstivede hender. Avstivede hender trenger ikke å være koblet. På harde angrep kan fingerslag, der fingrene peker oppover, brukes. 

2.slaget: Det er ønskelig at unge spillere skal våge å legge med fingerslag. Derfor er praksis at 2. slaget dømmes relativt «snilt», spesielt i U15- og i U17-klassen, og kun hvis spilleren står i balanse i det fingerslaget slås. I U19-klassen og senior bør det blåses dobbeltslag på nivå med innendørs 2.divisjon. Dersom man, på 2.slaget, spiller ballen over nett i et forsøk på å legge til makker, er dette tillatt. I slike tilfeller gjelder IKKE regelen under, at ballen må spilles vinkelrett på aksen mellom skuldrene.  

3.slaget: Om man bruker fingerslag til å spille ballen over nett dette spilles vinkelrett på aksen mellom skuldrene. Det er altså kun lov til å spille ballen rett bakover eller rett fremover dersom ballen sendes over med fingerslag. Dipping med fingertuppene er ikke tillatt i sandvolleyball. 

Har du spørsmål som gjelder dømming? Spør arrangør av turneringen eller send en e-post til [email protected]  

Nyeste innlegg

Start typing and press Enter to search