Bli med på årets ryddeaksjon!

Hold Norge Rent og Norges Volleyballforbund inviterer dere til å bli med på ryddeaksjoner på strender over hele landet. Ta med klubben, familie, venner og andre frivillige og bli med på å plukke søppel for å ta vare på naturen. Det er estimert at det er 8 millioner tonn søppel som er på avveie i havet hvert år. Ved å delta på en ryddeaksjon bidrar man til å rydde opp søppel i tillegg til å lære mer om forsøpling.

I 2022 er det frivillighetens år og Hold Norge Rent ønsker derfor å få med enda flere ut på ryddeaksjoner gjennom året. I perioden frem til 30. september oppfordrer Hold Norge Rent og Norges Volleyballforbund alle klubber til å bli med på ryddeaksjoner. Dersom dette gir mersmak så arrangerer Hold Norge Rent også Strandryddeuka i september, og her blir det en egen dag som er dedikert til idretten!

Les mer om Strandryddeuka her og følg @holdnorgerent i sosiale medier for oppdatert informasjon.

Hvordan planlegge en ryddeaksjon? 

 • Velg ut en som er ryddeansvarlig i klubben
 • Lag en bruker på ryddenorge.no. Husk å navngi ryddeaksjonen «sandvolleyball» og klubbens navn.
 • Opprett en aksjon og legg til sted og dato
 • Bestill gratis ryddeutstyr fra Hold Norge Rent her.
 • Spre informasjon til potensielle deltakere om oppmøte sted og tid
 • Når man rydder på våren er det viktig å ivareta sårbart fugleliv. Sjekk derfor ut at område du skal rydde i ikke er inkludert i ferdselsforbudet

Hvordan gjennomfører man en ryddeaksjon?

 • Planlegg et sted å rydde, gjerne i nærheten av volleyballbanen
 • Inviter med deg lagkamerater, venner og familie
 • Del ut hansker og avfallsposer/avfallssekker til de som skal rydde
 • Ha en plan for avfallshåndtering i samarbeid med det lokale avfallsselskapet

Hva gjør vi etter aksjonen:

 • Vei avfallet og se hvor mange kg dere samlet.
 • Lever avfallet etter avtale med lokalt avfallsselskap.
 • Legg inn antall kg og antall deltakere i aksjonen på ryddenorge.no og avslutt aksjonen
 • Del gjerne bilder med oss i sosiale medier! Tagg gjerne bildene med #Norges Volleyballforbund og #Holdnorgerent».

Mer informasjon

Rydde er et nasjonalt planleggingsverktøy for ryddeaksjoner. Her kan dere opprette deres egen aksjon, se andre aksjoner dere kan delta på, oversikt over forsøplede områder, hentepunkter for gratis ryddeutstyr, samt oversikt over hvor dere kan levere avfallet etter ryddeaksjonen.

Husk å navngi ryddeaksjonen «sandvolleyball» og klubbens navn når dere oppretter en aksjon. Da kan vi sammen se hvor mye søppel volleyballfamilien har ryddet denne sommeren.

Les mer om ryddeaksjoner og ting du bør huske på her. 

Alle som har hatt utgifter til transport, mottak og behandling av marint avfall kan søke om å få tilbakebetalt pengene gjennom Refusjonsordningen til Hold Norge Rent!

Refusjonsordningen for marint avfall skal sørge for at de som bidrar til frivillig opprydding skal slippe å sitte igjen med regninga for å bli kvitt avfallet. Det er Miljødirektoratet som sørger for finansiering, og Hold Norge Rent som administrerer Refusjonsordningen.

Intet beløp er for lite, men kost i forhold til nytte vil legges til grunn for behandling av søknaden. Eksempler på utgifter kan være kvittering for innlevert avfall på gjenvinningsstasjon, regning fra avfallsselskap på container, faktura på leie av bil eller båt til transport, for transport av frivillige til og fra ryddeaksjon, bensinkvittering, kvittering på kjøp av sekker og hansker, bussbilletter til frivillige osv.

For å kunne søke om refusjon må noen kriterier være tilfredsstilt. For eksempel så må avfallet være samlet inn på frivillig basis, og ryddeaksjonen(e) må være registrert i Rydde.

Les mer om Refusjonsordningen og kriteriene for å søke her: https://holdnorgerent.no/kunnskapsartikkel/refusjonsordningen-fa-pengene-tilbake-for-ryddeaksjonen

På ryddenorge.no finner du mange gode tips til hvordan man kan gjennomføre en ryddeaksjon i ditt nærmiljø. Strender og sandvolleyballbaner er fine steder å rydde, men også rundt idrettshallen eller parken kan det være behov for en ekstra innsats.

En ryddeaksjon kan gjøres på mange ulike måter. Det beste er at det ikke kreves så mye å komme i gang. Plastposer/avfallssekker og hansker er alt som trengs for å starte. Førstehjelpsutstyr kan også alltid være greit å ha med. En aksjon kan bestå av noen få eller mange personer og varigheten bestemmes av klubben selv. Eksempelvis gir 30 minutter rydding av fem personer en renere  strand enn hva man hadde før man startet. All innsats gir positive bidrag til miljøet!

Kombiner gjerne aksjonen sammen med andre aktiviteter så blir det en økt med fokus på miljø, samhold og annerledes trening. Når klubben arrangerer bestemmer dere selv hva dere ønsker å rydde. Tips til noen aktiviteter kan være:

 • Hva med å gjøre en av treningene om til en kombinert trenings- og ryddeøkt? Rydd deres lokale strand, park eller bane.
 • Inviter til en økt der spillere og foresatte rydder før man griller/spiser kveldsmat sammen?
 • Arranger sandvolleyballskole og bruk litt tid den ene dagen til å rydde stranden/banen?
 • Dra på telttur med laget til en strand der man både kan spille, overnatte og rydde.
 • Inviter til en egen ryddeaksjon

Visste du at:

 • på verdensbasis blir 640 000 tonn fiskeutstyr forlatt i havet hvert eneste år?
 • man antar at innen 2050 vil mengden plast i havet overgå antall fisk hvis menneskene ikke endrer vaner og starter oppryddingen?

Plast og annen forsøpling er dermed en av de største truslene mot liv i havet.

Den norske volleyballfamilien består av 320 klubber i hele landet. Mange av klubbene våre er lokalisert langs en kyst, fjordarm, elv eller innsjø.  Sammen har vi mulighet til å rydde på mange forskjellige steder. Med 22.000 medlemmer er det også mange som kan bidra La oss i felleskap delta i denne viktige dugnaden!

Kilde: https://goodnetproject.com/

Fortsatt usikker på om du vil gjennomføre en ryddeaksjon?

Vi inviterer sammen med Hold Norge Rent til webinar om hvordan man planlegger og gjennomfører en ryddeaksjon.

Følg med i vår kurskalender der vi legger ut invitasjon til kurset.

Vinn besøk av våre OL-helter. Vi trekker ut to klubb som får besøk av Anders Mol eller Christian Sørum etter gjennomført ryddeaksjon.

Ved siden av besøk fra Anders eller Christian trekker vi også ut:
• Tre klubber som vinner ballpakke bestående av 10 baller
• Tre klubber som vinner fire landslagsdrakter i sandvolleyball

For å delta i trekningen må klubben registrere sin ryddeaksjon på ryddenorge.no. Aksjonen må navngis «sandvolleyball» og klubbens navn på nettsiden ryddenorge.no. Ryddeaksjonen må senest være registret den 30. september på ryddenorge.no.

Du finner informasjon om å gjennomføre en ryddeaksjon på ryddenorge.no. 

Alle spørsmål om planlegging og gjennomføring av ryddeaksjoner, registering på ryddenorge.no og lignende kan rettes til: [email protected]

Eventuelle andre spørsmål kan rettes til NVBF ved [email protected]

Start typing and press Enter to search