Hver måned presenterer vi månedens klubb i NVBF! Målet er å vise mangfoldet i klubbene våre, vise gode eksempler, og synliggjøre aktiviteten som skjer rundt i de ulike klubbene. 

MÅNEDENS KLUBB

Hver måned presenterer vi månedens klubb i NVBF! Målet er å vise mangfoldet i klubbene våre, vise gode eksempler, og synliggjøre aktiviteten som skjer rundt i de ulike klubbene. 

MÅNEDENS KLUBB

FK VIGØR VOLLEYBALL

Klubbnavn: Vigør FK Volleyball
3 treningsgrupper: 5.-7. klasse, 8.-10. klasse og over 16 år.
Konkurranseaktivitet: U13 – straks U15 – U17, 3. divisjon
Visjon: Hånd i hånd i vennskaps ånd
Verdier: Samhold – Mangfold – Glede – Utvikling
Naboklubber: Søgne IL Volleyball, Mandal Volleyballklubb

Litt historie
Fotballklubben Vigør er hjemhørende i Kristiansand kommune, og har sitt naturlige geografiske nedslagsfelt på Grim, i Tinnheia og på Hellemyr. Klubben ble dannet i 1918, og allerede på 1970-tallet var det volleyballgruppe i klubben. Denne ble etter hvert lagt ned, og FK Vigør var kun en fotballklubb lenge. For kun få år siden fant fotballfolket ut at de ville ha inn igjen flere idretter, og dermed ble både innebandy og barneidrett i tillegg til volleyball startet opp.

Dagens leder i volleyballgruppa, Dag Uleberg, tok ansvar og dro i gang i 2019 – det startet med to personer som dukket opp på trening, og tross covid og alskens usj ganske rett etterpå har gruppa nå vokst til 65 aktive.

Årets sesong
I 2022-2023-sesongen deltar klubben med lag i 3. divisjon, U17 og U19. 3. divisjonslaget består først og fremst av U19-spillere, og damelaget har i år kvalifisert seg til NM U19. Det samme har JU17-laget gjort, men laget har trukket seg fra deltagelse i NM. Denne sesongen har klubben også deltatt i turneringer i Kristiansand med U13-lag, og disse spillerne tar nå steget opp i U15-klassen. Klubben har ikke mini (U11 eller yngre) eller teen på repertoaret, men med den rivende utviklinga klubben har hatt på så kort tid blir vi ikke overrasket om det også snart er på plass.

Sesongens store mål var det seniorlagene som sto for, drømmen var opprykk til 2. divisjon for både kvinne- og herrelaget. Det kan se ut til å bli litt for tøft, men neste år – DA…!

Ut fra plasseringen på kartet kunne man tro at Vigør ville ha en stor gruppe med medlemmer som spiller sandvolleyball, men den gang ei. Så langt har ikke klubben hatt fokus på utendørsaktiviteten, men også det blir det en endring på allerede kommende sommersesong. Mange medlemmer spiller sandvolleyball, men altså ikke i organiserte former i klubbens regi.

Utdanning i fokus
Tross volleyballgruppas unge alder, har de allerede greid å utdanne både dommere og trenere. I løpet av sesongen er 3 dommere ferdig utdannet, og 10 står klare for kurs; et dommerkurs var berammet før jul, men sykdom gjorde at det måtte utsettes. På trenerfronten har klubben 5 trenere utdannet, tre trener 1 og to trener 2. Alt av utdanning dekkes av FK Vigør, og slikt heier vi på!

Samhold og store drømmer
Når vi spør leder’n hva de er mest stolt av i klubben, kommer svaret kontant: Samholdet! Alle, absolutt alle, som vil være med og spille volleyball er velkomne, det spiller ingen rolle hvem du er. Klubben har en veldig bevisst holdning til dette med økonomi som barriere, og dekker utgiftene for de som ikke selv klarer. Da blir «alle med»-parolen mer enn bare fine ord på papiret. Volleyballgruppa valgte for eksempel å dra med hele 50 utøvere til VestCup i 2022, da ble det busstur og mye lagbygging begge veier – og heller ikke på en slik tur ble økonomien et hinder for noen.

Vi liker å snakke om drømmer her i Månedens klubb, og på dette spørsmålet er leder Uleberg like klar som på forrige spørsmål: Drømmen er å få fram landslagsspillere. Med entusiasme forteller han videre at både elitelaget til Randaberg og landslagstreneren har vist interesse for ei av damespillerne i klubben, og det er ordentlig stas.

I sosiale medier ser vi få spor av volleyballgruppa, og hjemmesiden bærer preg av at dette i bunn og grunn er en fotballklubb. Men, om volleyballgruppa avler fram landslagsspillere, kan det nok hende det blir en liten forandring på det. 😉

Vi ønsker FK Vigør Volleyball lykke til i NM U19, hold øynene oppe for lagene i de brune draktene!

ASKØY VOLLEYBALLKLUBB

Askøy volleyballklubb ble stiftet i 1991.

Det hele startet som et KFUK/M-lag. Et aktivitetstilbud nord på Askøy. Etter hvert ble dette laget Askøy volleyballklubb. Ett damelag og ett herrelag, og senere et mixlag. Damelaget har holdt på lengst og har vært stabilt gode i 2. divisjon i flere år. De siste årene har de ikke vært aktiv i konkurranser, men trener fremdeles hver uke.

I november 2022 fikk klubben besøk av klubbveileder fra Norges Volleyballforbund, og det ble gjennomført en prosesskveld med fokus på framtiden slik ungdommene ønsker den. Det er også gjennomført organisasjonsopplæring med det nye styret, slik at de skal stå bedre rustet også på den formelle plattformen.

Klubbleder Eirin Kristin Solberg forteller:

Vi har i dag 9 medlemmer fra dame/herrelaget, samt 20 medlemmer fra ungdomslaget (13 – 19 år).

Etter ønske fra min eldste sønn om å starte opp med volleyball la jeg i okt 2021 ut en føler på facebook for å se om det var noe ønske om volleyball for ungdom på Askøy. Vi fikk en god del respons så vi bestemte oss for å satse. All honnør til Erdal IL som heiet oss frem med gratis leie av gymsal frem til sommeren 2022.  Så da var vi i gang. Vibeke Molvik i NVBF var med på de første treningene til stor hjelp og støtte for en noe usikker foreldretrener.

Enn så lenge er tilbudet teenvolley, da vi prøver å favne flest mulig ungdom med de ressursene vi har. Men målet er jo helt klart å kunne tilby volleyball i alle alderstrinn. Fra mini til oldies. Det er planlagt oppstart av minivolleyball fra våren 2023. Da i første omgang 4. – 6. trinn.

Målet for 2023 er å utdanne trenere og dommere samt rekruttere til de ulike aldersklassene. Trenerne er enten foreldre eller ungdommene selv. Dette vil forhåpentligvis sikre stabilitet i lagene over tid. Klubben betaler trenerkursene.   Vi jobber også for å få på plass gode nok fasiliteter og økonomi slik at vi har kapasitet til å ta imot alle som ønsker å spille volleyball.

Så langt har vi vært med på to teenturneringer, der lagene våre spilte godt og koste seg så mye at vi om snaue to uker skal arrangere vår første teenturnering på Askøy. Dette gleder vi oss mye til.

Vi har for tiden ingen aktive lag i sandvolleyball, men vi har noen utendørsbaner på Askøy og det er et ønske fra spillerne at vi i sommerhalvåret kan møtes der for å spille beach.

Jeg må vel si at jeg er stolt over alt vi har fått til så langt. Jeg er stolt over ungdommene som kommer på trening hver uke med god motivasjon, godt humør og et ønske om å lære. Det gjør at jeg gleder meg til hver trening. Jeg håper spillerne er stolt av seg selv for den innsatsen de legger ned i dette. At de ser utviklingen de har hatt på grunn av det.

Veldig kjekt å være månedens klubb i februar. Det har gitt motivasjonen et ekstra lite puff å tenke igjennom på nytt hva og hvem vi er. Inspirerende å lese om de andre klubbene som er presentert. Mange gode ideer å ta med seg videre fra godt etablerte lag.

Vennlig hilsen Eirin Kristin Solberg, Leder og trener i Askøy volleyballklubb.

Noen av ungdommene i Askøy volleyball ung.
Foto: Eirin Kristin Solberg

Damelaget til Askøy volleyballklubb i 2015.
Foto: Jan Willie Olsen

SORTLAND VOLLEYBALLKLUBB

Sortland Volleyballklubb ble stiftet i 1989 som egen klubb. Før dette var volleyballgruppa en del av Sortland Idrettslag. Klubben har hatt elitelag både på dame og herre siden i flere omganger. Klubben har vunnet både kongepokal og seriemesterskap med damelaget tidlig på 80- tallet.

Vi har rundt 120-130 aktive spillere, og 192 medlemmer totalt. Trenere, dommere, foreldre og lignende utgjør de resterende medlemmene.

Vi har nå syv treningspartier: U9, U11, U13, J15-8kl, J15-17, J19, G15-19/2div. En del treningspartier er slått sammen, pga. begrenset hallkapasitet.

Alle skal med!
Visjonen til klubben er at vi skal skape mestringsorientert volleyball aktivitet for alle som ønsker å delta. Dette uavhengig av foresattes resurser.

Klubben har som hovedmålsetning å kunne tilby volleyballaktivitet for alle, og at det skal være tilnærmet gratis å spille volleyball for barn og ungdom. I dag betaler alle kun 100,- i medlemsavgift. Barn og Ungdom har ingen treningsavgift, og det er ingen egenandeler ved deltagelse på regionale turneringer.

Vi jobber også med å tilrettelegge for at alle aktiviteter skal organiseres av trygge gode voksne, aller helst foreldretrenere som kan følge lagene over tid.

Målet for sesongen er å delta med lag i alle aldersklasser og at alle skal ha gode mestringsorienterte opplevelser.

Utdanning
Klubben tilrettelegger og betaler kostnadene ved all trenerutdanning og dommerutdanning. Dette har gjort at vi enklere får opp trenerkompetansen blant våre trenere. Vi har i dag to med kompetansen trener 3, flere med trener 2 og 1. Vi jobber også for at alle som ønsker skal få utvikle seg som dommere. Klubben har aktive dommere med dommer kompetanse 2 og 3, i tillegg til mange dommer 1 i aldersbestemte klasser.

Sandvolleyball
Klubben har nettopp etablert et eget sandvolleyballanlegg (SVBK arena) som har gitt klubben et enormt løft på sandvolleyball.

Dette anlegget er bygget på dugnad og er klubbens eget anlegg. Anlegget har gjort at Sortland VBK har blitt benyttet til flere turneringer i Nord, samt vært samlingspunkt for region Nord sine regionslag før deltagelse i NM. Anlegget har blitt en stor suksess, spesielt for uorganisert sandvolleyball glede blant ungdom og unge voksne.

Stolthet
Vi er svært stolte over at vi har funnet en profil som gjør at alle kan være med på volleyball uten at økonomi eller andre ting er en begrensing. Et godt samarbeid med kommunen og alle våre sponsorer og ikke minst et stort foreldreengasjement gjør dette mulig. Vi er også stolte over at vi klarer å drive en klubb for alle, samtidig som vi kan tilby aktivitet for dem som ønsker å nå langt.

Drømmer
NY IDRETTSHALL! Sortland har enorm lav anleggsdekning, og nå drømmer vi om en ny storstue, som gjør at vi og alle andre idretter i kommunen får en plass og et anlegg som gjør oss i stand til å organisere volleyball for alle. Kanskje klarer vi med en ny storstue både å arrangere NM`er og ikke minst få tilbake den store bedrifts- og voksenvolleyball som Sortland tidligere var kjent for.

SANDEFJORD TURN & IDRETTSFORENING

Sandefjord Turn & Idrettsforening ble stiftet 30. november 1900, og kontingenten var den gang 2 kroner i året.  Volleyballklubben i byen har hatt flere perioder med aktivitet siden 1970 tallet, men ingen perioder med like mye aktivitet og utvikling som vi kan vise til de siste 3 årene.

STIF har mange ulike grupper; allidrett for barn, basket, bordtennis, friidrett, håndball, orientering, petanque, turn og volleyball.

Simen Tanum flyttet hjem til Sandefjord i 2019 og hadde god timing da flere volleyballentusiaster flyttet dit samtidig og ble med på et slagkraftig herrelag som sesongen før bare hadde 3 medlemmer. På dette tidspunktet var de det eneste laget og de måtte raskt opprette et treningsalternativ for yngre og uerfarne, både gutter og jenter som trente sammen under navnet «rekruttlaget». Rekruttlaget bar klubbens tunge ansvar for talentutvikling videre fra 2019-2021. Da startet de eget u15 gutte- og jentelag, u19 gutter, H2 og D1, mye basert på spillere fra denne gruppen. Høsten 2022 var målet å stabilisere klubbens vekst da de merker det er mye nytt for styret og klubben, ressursene strekkes tynt. Likevel ble det slik at de, med god støtte fra forbundet i form av utstyr og veiledning, starter Minivolley høsten 2022. Her har de fått med flinke engasjerte ungdommer som hjelpetrenere i en gruppe med ivrige barn. De håper og tror denne gruppa vil bidra til rekrutteringen inn i deres ungdomslag.

Visjon

Etablere og opprettholde volleyball som et godt treningstilbud for barn, ungdom og voksne i Sandefjord. Jobber med utgangspunkt i at det er bredde og inkludering som skaper topp.

STIF FOR ALLE – ALLE FOR STIF

S Samhold
T Tillit
I Idrettsglede
F Fellesskap

Mål for klubben

Sandefjord jobber nå med mål om å utvikle et kompetent og inkluderende volleyballmiljø der unge voksne utøvere på sikt får mer ansvar i klubben. De bruker mye ressurser på å utdanne ungdom, også fordi de er en såpass ung klubb at de har få erfarne voksne som kan bidra som trenere og andre tillitsverv. De har tro på at dette kan skape en stabilitet i volleyballgruppa gjennom å ha mange engasjerte trenere, ledere og spillere som får en tilhørighet ut over et medlemskap.

Overordnet mål i klubben er å få på plass rammene for å kunne starte opp med nye 12-13 åringer høsten 2023. Når det er sagt, mener H1 selv de burde spille i 2.divisjon og H2 vil opp i 4.div. Deres U19 gutter var i fjor uerfarne NM debutanter, men ønsker i år å være med å kjempe om virkelig gode resultater. D1 rykket opp fra 5. divisjon i fjor i sitt første år i serie og har ambisjoner om spill i 3. divisjon neste sesong.

Utdanning 

Etter noen år med korona der klubben har vært i stor vekst er det godt å få sendt utøverne på kurs igjen. De har i november hatt 13 ungdommer på dommerkurs og i løpet av 21/22 sesongen 10 unge og gamle på trenerkurs + ytterligere 5 på dommerkurs.

Klubbens styre ønsker også utvikling og deltok på forbundets klubb- og trenerkonferanse tidligere i høst.

Sandvolleyballaktivitet 

Sommeren 2022 fikk en kickstart med Sandasol, Irene Sand og Kate Sønstebø på besøk i starten av mai. Tross noe kalde temperaturer på kveldene hadde klubben 30+ ungdommer på trening, før 15 seniorspillere kom for sine beach-økter utpå kvelden. Gjennom sommeren har de hatt treningstid to ganger i uken på baner som settes opp hver gang. Oppmøtet utover sommeren har variert mellom 6 og 20 unge og gamle som møtes for spillhygge ved anlegget i Sandefjord sentrum. De har ikke egen sandvolleyballbane, og de setter opp og tar ned nettene hver gang. For å få til treningene i år, har et tilfeldig samarbeid med Sandefjord Minigolf vært vitalt for lagring av utstyr, bruk av kiosk og sanitærfasiliteter.

Sandvolleyballens dag 7.august arrangerte de Sandefjordmesterskap i Sandvolleyball for senior. De hadde fire baner som det ble spilt kamper på fra tidlig morgen til sen kveld, for å komme igjennom og utnevne verdige vinnere. Erfaringen fra i år er at unge og gamle som er nye til beach og kan synes det er tungt i starten har stor utvikling og mestring bare de gir det litt tid og møter til trening 😊

Snøvolleyball!

Sandefjord hadde mange ungdommer som spilte snøvolleyball vinteren 21/22. De fikk låne nett av klubben og satt opp selv. Gjengen spilte med alt fra 2-6 på banen, lærte mye og hadde det veldig gøy. Snøvolleyballsesongen hadde sitt høydepunkt med familiedag, aking, grilling og snøvolleyball på to baner i akebakken.

Ventelister

God erfaring med ungdommene som startet 2021, svært lite frafall og mange som ønsker å være med å spille. Det er lange ventelister grunnet mangel på plass og lite trenerkapasitet.

Drømmen

Det er et ønske at volleyball er et selvsagt alternativ som fritidsaktivitet i Sandefjord, der idretter som håndball og fotball har lang tradisjon og godt fotfeste. Videre at yngre, kompetente og engasjerte utøvere bidrar i ledelse av klubben og bidrar til videre utvikling. I tillegg at det blir en selvfølge å få halltid til ungdommer som vil drive med aktivitet, så vi slipper å sette noen på venteliste.

Sandefjord har fokus på bredde også i klubbstyret, der de har pedagoger, håndtverkere og helsepersonell på plass. Alt som skal til for å ha en handlekraftig gjeng med et helhetlig syn på organisert fritid 😊

RØROS IL VOLLEYBALL

Sted: Røros, Trøndelag

Antall medlemmer (per des.21): 

 • Aktive medlemmer volleyball: 31
 • Aktive medlemmer sandvolleyball: 22

Treningsgrupper:

 • 6.-8. klasse
 • senior (mix)

Konkurranseaktivitet:

 • 3. divisjon menn
 • håper å få til teenturneringer i 2022/2023-sesongen
 • Arrangerer og deltar på lokale mixturneringer 

Visjon: Vi skal være en motor i Rørossamfunnet, for å skape aktivitet, mestring og glede

Verdier: Utviklende – ArtutFørr alle!

Andre idretter i idrettslaget: Fotball, ski, Turn, håndball, skiskyting, orientering, allidrett, voksentrim, gymlek

Funfact: Klubben driver bobilparkering på idrettsplassen sommerstid, og har dette som sin hovedinntekstkilde.

Røros IL
Røros er ei fjellbygd med strenge vintre og myggrike somre, ei bygd der samhold og trivsel står i høysete. Idrettslaget har 125 år lange tradisjoner, og tar på dypeste alvor det samfunnsansvaret de er gitt. I 2007 ble volleyballideen unnfanget, og ifølge egen hjemmeside ble det fødsel samme sommer på plenen til en av ildsjelene.  

Bredden i fokus
Volleyball i Røros har vært først og fremst et trimtilbud for voksne, helt til Morgan Bobil besøkte bygda i august 2021. Da dukket det opp noen unge ungdommer som syns sandvolleyball var så moro at de forlangte å få bli med innendørs også. Og høsten 2022 har klubben valgt å hive seg på Åpen hall-prosjektet, noe som kan gi rekruttering både til klubbledelse og spillerstallen. (Første kveld med åpen hall er 11. november.)
 

Som resten av idrettslaget er det bredden som har hovedfokuset i volleyballgruppa. De har vedtatt noen setninger som ledestjerner: 

 • Bedre organisering av volleyballaktiviteten i distriktet 
 • Øke antall i distriktet som får prøve volleyball på «riktig» måte 
 • Øke antall barn, ungdom og voksne i distriktet som deltar på volleyball minst en gang i uken 
 • Vedlikeholde og forbedre sandvolleyballanlegget 

Leder Vidar Kojan Grind sier at de drar stor nytte av å være en del av et fleridrettslag, ikke minst fordi de samme utøverne kan teste flere idretter uten ekstra kostnad. Det viktigste er, sier han, at barn og unge får prøve seg fram slik at de finner en idrett de kan ha med seg også i voksen alder. Klubben har samlet sine idretter rent fysisk, og ved at utøverne ser de andre aktivitetene velger flere å prøve seg på mer enn en idrett.  

Gode naboer
I tillegg til å samarbeide innad i idrettslaget, har de også et tett samarbeid med naboklubber. Er noen medlem i Os IL, Tolga IL eller Tron Volleyballklubb kan de komme på trening på Røros – gratis. De samme klubbene arrangerer mixturneringer sesongen gjennom, både hver for seg og sammen.
 


Vi ønsker å presentere klubbene våre fordi
vi er stolte av dem. Og hva er klubben selv stolt av? Leder Vidar nøler ikke før han svarer «Bredden i aktivitetstilbudet». For Vidar, han ser hele klubben, hele lokalsamfunnet under ett, og Røros skal være et bra sted å leve for alle. 

Bergstaden Røros er rent geografisk veldig værhardt plassert. Men, klubben har allikevel fått til et flott sandvolleyballanlegg på idrettsplassen med tre baner og god sand. Dog er drømmen innendørs sandvolleyballhall – og i klubbleders ånd; gjerne både padle- og sandvolleyballhall. 

Vi ønsker Røros IL Volleyball masse lykke til både med sesongen og framtida. 

Samarbeidspartnere

Cloudnames Mikasport Mizuno Thon Hotels Norwegian Antidoping Norge
Cloudnames Mikasport Mizuno Thon Hotels Norwegian Antidoping Norge

Start typing and press Enter to search