Hver måned presenterer vi månedens klubb i NVBF! Målet er å vise mangfoldet i klubbene våre, vise gode eksempler, og synliggjøre aktiviteten som skjer rundt i de ulike klubbene. 

MÅNEDENS KLUBB

Hver måned presenterer vi månedens klubb i NVBF! Målet er å vise mangfoldet i klubbene våre, vise gode eksempler, og synliggjøre aktiviteten som skjer rundt i de ulike klubbene. 

MÅNEDENS KLUBB

Juni 2023

Månedens klubb, september 2023

Bø volleyball, stiftet 2019

Bø volleyballklubb arbeider for å skape idrettsglede og lagånd i et trygt, sosialt og inkluderende volleyballmiljø.

Vi holder til i Bø kommune, Vesterålen i Nordland.  Våre naboklubber er ØKSIL og Sortland VBK, begge 1 times kjøring fra hallen vi trener i.

Forrige sesong stilte vi med opp til 15 lag på ditriktsturneringene i minivolleyball.

Vi stilte med J15, G15 i US-rundene og stilte med G17 i to av serierundene.

Vi har Diamantlag og vi deltar med Diamantlagene på de ordinærere distriktsturneringene i minivolleyball.

Vi har treninger for voksne, men har ikke ennå nok spillere til å kunne spille i divisjonsspill.

Vi har tilbud til barna er gamle nok til å gå i barnehage, 3 treningsgrupper i minivolleyball, U15/U17, Diamantvolleyball og voksentreninger. Vi har treninger for gutter og jenter i lag på alle aldersgrupper.

Raballder Volleyball (Oslo) (Facebook)

Klubbnavn: Raballder Volleyball

Konkurranseaktivitet 2022/2023-sesongen: 5. divisjon menn (2 lag), 4. divisjon menn + 2 lag i bedriftsserien  

Verdier: Respekt, inkludering, FairPlay 

Aktive medlemmer 2022: 131 – 10 fler enn i 2021. Majoriteten menn over 20 år. 

Raballder Volleyball Trondheim (Facebook)

Konkurranseaktivitet 2022/2023-sesongen: 3. divisjon menn 

Verdier: VT skaper et inkluderende og morsomt miljø for alle, og har som mål å synliggjøre LHBTQIA+ personer i idretten i Norge 

Aktive medlemmer 2022: 16 – 4 fler enn i 2021. Majoriteten menn over 20 år

Raballder (neida, ikke feilskrevet – sammensatt av ordene Rabalder og Ball) er navnet på flere klubber i Norge, som har det til felles at de er samlingspunkt for LHBTQIA+-mennesker. Eller som de sier selv: skeive. Ikke at du må være skeiv for å være medlem, men du må trives i et fordomsfritt og åpent fellesskap der de fleste ER skeive. «Vi spør jo ikke hvilken legning folk har, liksom» påpeker begge de to lederne vi har snakket med. Raballder-klubber finner vi i Bergen (håndball og beach håndball) og Porsgrunn (innebandy) i tillegg til i Oslo og Trondheim, de to sistnevnte med volleyball som aktivitet. I Oslo er det også Raballder-klubber som tilbyr håndball (er med i Håndballforbundet), rugby og innebandy. 

Foto: FabiFilm.no

Litt historie

Raballder Volleyball (Oslo) ble stiftet i 1989. Det er ikke så veldig lenge etter at homofili ikke lenger var kriminelt i Norge (1972) og enda kortere tid etter at homofili ikke lenger ble sett på som en diagnose (1982). De var modige og framsynte, de som på slutten av 80-tallet valgte å starte Raballder Volleyball. Det tok enda noen år før neste Raballder-klubb så dagens lys, også denne i Oslo og med håndball som idrett (1998), og først i 2006 ble Raballder Volleyball Trondheim et faktum. «Etter inspirasjon fra Oslo», forteller klubbleder Vincentas Linkevicius. 

Vi har altså valgt begge Raballder-klubbene våre som månedens klubb i juni, siden juni er PRIDE-måneden i Norge. Dvs., ikke i Trondheim, da, der er det PRIDE i september – men det hopper vi litt bukk over. For PRIDE er viktig, både for Raballder og alle oss andre. 

Foto: Privat

I Oslo heter klubbens leder Vidar Langaas (67), en mann i sin beste alder og ca. dobbelt så gammel som gjennomsnittsmedlemmet i sin klubb. Vidar ble med i Raballder i 2002, og har vært leder siden 2015. Det er mest menn som deltar, og derfor har klubben også kun herrelag med i seriespillet. I laveste divisjon kan også jentene være med, tillegg har klubben to mixlag med i bedriftsserien.  

Trondheimklubbens leder Vincentas (34) treffer aldersmessig blink i sin klubb. Raballder Trondheim er veldig mye mindre enn sin slektning i Oslo, med kun 16 aktive medlemmer – hovedsakelig menn. Også disse deltar i laveste divisjon (3. divisjon) der både kvinner og menn kan spille på samme lag. Vincentas er inne i sitt første år som leder, sitt 3. år i styret. 

I alle festtaler snakkes det mye og høyt om at idretten skal ha plass til alle. Det er sågar nedfelt i Norges Idrettsforbunds formålsparagraf at «Idretten skal være en trygg arena hvor vi tar vare på hverandre og alle blir sett, hørt og kan være seg selv». Så da må vi jo spørre – hvorfor trenger vi Raballder? 

«Fellesskapet», sier Vincentas, «vi trenger å finne sammen for å kunne være oss selv. Det er jo ikke så mange idrettsutøvere som framstår som annet enn hetrofile, så det er fortsatt vanskelig å være noe annet i idretten. Selv om man ikke opplever mobbing eller trakassering selv så er det ikke helt rett fram å være skeiv. Vi trenger fellesskapet. I klubben kan man føle seg hjemme som om man var i sin egen valgte familie. Mange finner sine beste venner her, fellesskap og glede i sport, og av og til også kjærester.» 

«I klubben vår er omtrent halvparten av medlemsmassen fra andre land», forteller Vidar. «Selv om det i Norge ikke er ulovlig å være LHBTQIA+, så er det slett ikke slik i alle andre land. Å være homofil er fortsatt forbudt i 64 land i verden, og i noen av disse kan man faktisk bli dømt til døden for å elske feil person. Vi har medlemmer som er fra land der de kan risikere straff om det blir kjent hvilken legning de har, og vi har medlemmer der familien ikke vet. Noen hos oss vil ikke stå i medlemsregisteret med sitt egentlige navn i frykt for at de kan bli avslørt. Så ja, Raballder er viktig som møteplass for mange. Også er vi jo veldig glad i volleyball, da», ler han. 

Foto: Privat

Siden idretten samler folk rundt en aktivitet som ikke bryr seg om verken hudfarge, tro eller legning, kan en klubb være så mye mer enn bare et sted å svette sammen. Et sted å høre til, få fellesskapsfølelsen, være nyttig for andre – det er jo idrettens store fortrinn siden man samles om noe alle liker: volleyball. Og dette samholdet, denne arenaen for å gjøre noe mer, det har begge klubbene høyt på agendaen. Vi snakker minigolf, bowling, tur ut på byen, tabata – kort sagt, ting som er morsommere å gjøre sammen med noen enn helt alene. Og ikke minst arrangeres det turneringer, og den mest tradisjonsrike er kanskje Raballder-cup som har vært arrangert i Oslo i over 20 år. 

«Raballder-klubber finnes i mange land, og favner mange idretter», sier Vidar. «6. mai i år arrangerte vi årets cup, der var det både volleyball og innebandy på programmet. Lag fra 5 ulike land deltok, og slike turneringer er det mange av. Vi kunne sikkert reist på «skeive turneringer» hver helg om vi ville, og noen fra oss har deltatt på turneringer i både Spania og Frankrike.»  

På spørsmål om det finnes noen utfordringer disse to karene vil snakke om, svarer begge ganske likt. Økonomi er en utfordring. Siden klubbene kun organiserer aktivitet for voksne – primært folk over 20, selv om begge klubbene er åpne for yngre mennesker – er det lite å hente av støtte fra for eksempel LAM (Lokale AktivitetsMidler) og andre offentlige ordninger.  

Foto: FabiFilm.no

«Vi får litt økonomisk støtte fra organisasjonen FRI, og det hjelper veldig. Det er litt synd at det ikke finnes støtteordninger for voksne som har lite å gå på» sier Vidar. 

Vincentas i Trondheim løfter også rekruttering som en utfordring. «Vi er bare 16 medlemmer og dermed er spillerstallen sårbar for skader og sykdom. Vi er helt sikre på at det er flere i Trondheim som kunne vært medlemmer om de visste om oss, så der har vi en jobb å gjøre.» 

Som tidligere nevnt er det mer enn det sportslige som står i fokus i Raballder Volleyball. Allikevel, vi må jo snakke litt om det som er selve limet i begge klubbene – nemlig volleyballen. Begge lederne ler litt når spørsmålet om sportslige ambisjoner kommer opp, for det snakkes det ikke så veldig mye om. «Hos oss er alle velkomne, og det er kanskje litt av utfordringen også. Særlig på kvinnesiden er det vanskelig å få etablert et eget lag, siden de som kommer til oss har veldig ulikt ferdighetsnivå. Mange er rett og slett for gode og går videre til andre klubber Men altså, vi jobber for å få til et eget kvinnelag, og det skal vi få til», forteller Vidar. «Vi er så få at vi kun har en felles treningsgruppe», sier Vincentas. «Det betyr at vi ikke kan dele treningene etter nivå, noe som jo er utfordrende. Samtidig er det også en styrke, for vi som deltar har det veldig morsomt sammen.» 

Foto: FabiFilm.no

Innendørssesongen er ferdig, trønderne plasserte seg nest sist på tabellen med to seire av 10 mulige. Oslo-klubben har flere lag å gå på, der kan de notere en sisteplass i 5. divisjon avd. 2, en tabelltopp i 5. divisjon avd. 1 og et midt-på-tabellen-resultat for 4. divisjonslaget. Bedriftslagene har hatt en veldig bra sesong som endte i opprykk for begge to. Men, nå er det jo sandvolleyball som gjelder, og 17. juni arrangeres det turneringer på Skredderjordet i Oslo i forbindelse med PRIDE. «Turneringen er fullbooket, men det er fortsatt mulig å hive seg med på festen etterpå», smiler Vidar. 

Foto: Privat

Vi ønsker begge klubbene lykke til med sommersesongen og håper de fortsetter det gode inkluderingsarbeidet de står så støtt i. 

Moss Volley 

Klubbnavn: Moss Volley
Treningsgrupper: U13 (nylig starta), Diamant, U15, U17 og U19
Nylige meritter: Deltok i NM aldersbestemt for første gang

Litt historie 

13. februar 2020 – like før verden ble snudd på hue – ble det gjennomført stiftelsesmøte i Moss Volley. Det begynte i det små med et JU17 lag, så vokste det på seg med guttelag i samme aldersgruppe. Så kom det til flere jenter og det ble JU15 – før også gutta kom etter der. Nå på vårparten i 2023 begynner det å komme fler og fler U13-spillere, og før vi vet ordet av det er de med der og. I tillegg har klubben startet opp med Diamantvolley, og DEN gruppa går også så det suser! Det virker som om alt klubben tar i blir gull, og det til tross for at årets sesong i grunnen er den første klubben har fått med seg helt på ordentlig.

I norsk idrett viser statistikken at det er flere menn enn kvinner som sitter i klubbstyrene, og det er flere menn enn kvinner som er trenere (til tross for at flere kvinner tar trenerutdanning gjennom NVBF). I Moss er det ikke slik. I Moss er kvinnene i flertall, både i styrerommet og i trenerrollen – og jammen deltar de ikke med ei jente i prosjektet Vi leder sammen og. 

Bilde: Klubbleder Elisabeth Harder og Vi leder sammen-deltager Rina Katinka Olsen Hollfjord 

Det er så utrolig mye moro og bra som skjer i Moss Volley, og i månedens klubb mai 2023 skal vi fortelle litt om eventyret med GU15-laget som deltok i NM. Og, ikke minst treneren deres. 

 Trener Yen 

Yen Hong Thi Le er født i 1973. I 1980 kom hun til Norge fra Vietnam, og utdannet seg etter hvert til fysioterapeut og helhetsterapeut. Selv har hun ingen volleyballerfaring, idrettsbakgrunnen kommer fra håndball og kampsport.  

Foreløpig har hun heller ikke tatt trenerutdanning. Eller, hun har ikke gått fysisk på kurs, alle e-læringsmodulene er hun ferdig med. Hun kan ikke så mye om å være trener, sier hun, og derfor leser hun mye, spør mye og sjekker det hun er usikker på. Klubbens øvrige trenere bruker hun mye som sparringspartnere. Og – hun har veldig lyst til å bli med på trener 1-kurs ved neste anledning. 

 

Yen er trener for G15 i Moss Volleyballklubb. Laget består av 7 gutter og 2 jenter. 

 Å delta på NM var en stor opplevelse for laget, og her er noen kommentarer fra gjengen etter NM U15 i Stavanger: 

“Være en del av noe som er så «stort»”  

 “Volleyball spilling er gøy” 

 “Volleyball er bare volleyball – man bare spiller, trenger ikke tenke på andre ting. Det er greit å «feile», for det gjør andre også” 

 “Enda mer lagfølelse etter NM” 

 “Kjekt å møte nye folk” 

 “Hyggelig med bankett” 

 “Godt opplegg med gode pauser (ikke stress som på US-runder)” 

 “Som en ferie” 

Laget var seedet som nr. 24 av 25 lag, og klarte en 15. plass. Laget er svært fornøyd og trener Yen er svært stolt!  

Videre forteller Yen at volleyball og laget gir henne så mye. Hun sier det er fantastisk å se at spillere legger ned en stor jobb for å utvikle seg og laget. Hun får mange erfaringer av å lede laget. Alle lag har sine styrker og utfordringer, og utfordringer jobber de i fellesskap med å løse.  Yen kjenner på stolthet når hun ser resultatet av det som legges ned av arbeid av den enkelte spiller og laget i helhet.  

Før høsten 2021 hadde ikke Moss Volley noe lag for gutter i alderen 13-15 år. Yen startet som lagleder/trener for vennegjengen/klassekameratene, alle født i 2008. Hun har selv en sønn på laget, og gledet seg i å ta fatt. Hun er fysioterapeut og svært interessert i trening.
Yen mener volleyballen har gitt spillerne svært mye – volleyball har rett og slett påvirket deres oppvekst svært positivt. 

Yen reflekterer om volleyball som lagspill og utviklingsarena:  

  • Sosialt 
  • Mangfold – For alle, et lagspill. Ingen er for liten eller for stor. Alle har noe de kan bidra med. 
  • Gode relasjoner, kjenne hverandre god (familiesituasjon, skole, sosialt og kultur) gir økt samhold og spilleglede.
  • Man lærer dette med respekt og inkludering. Ungdommene gis ansvar til på trening og øver på å ta ansvar. Hjelper hverandre med det de er gode på. 
  • Stort fokus på skadeforebygging – viktig for både utvikling som volleyballspiller og som menneske generelt. 
  • Volleyballmiljøet bidrar med framsnakking av skole som viktig arena for kompetanse om helse og kropp. Viktig både med oppmøte på skole og å være åpen for kunnskap. Uten den kunnskapen vil man ikke ha ferdighetsutvikling i volleyball. Spillere blir mer motivert. 
  • Bedre konsentrasjonsevne. Spillere øver på å holde fokus over tid – kombinert med noe som er gøy. 
  • Engasjement/Medbestemmelse – være med å velge lagoppstilling, prøve ut egne lagoppstillinger – motivasjon og spillglede 

Avslutningsvis spør vi Yen om spillerne hennes har noen favorittøvelse, og det har hun et klart svar på. 

  • Spillerne har absolutt noen favorittøvelser. Det aller morsomste er når de står i ring med hver sin ball. En person står i midten og blir smashet på. En etter en smasher de mot midten, og den som står i midten av ringen må reagere raskt og forsøke å få finne ut hvor ballen kommer fra, og gi en god retur. Denne øvelsen gir masse latter og glede.  

Det har vært veldig fint å bli litt mer kjent med Yen og Moss Volley – vi ønsker masse lykke til med sandvolleyballsesongen! 

Randaberg Allianseidrettslag Volleyball 

Klubbnavn: Randaberg Allianseidrettslag Volleyball.
Konkurranseaktivitet
– Senior: Elite kvinner og menn, 2. divisjon kvinner, 3. divisjon kvinner og menn
– Barn og unge: GU17, JU17, U15
Visjon:
«Randaberg Volleyball er en mangfoldig idrettsfamilie som skaper helårlig glede, tilhørighet og
prestasjoner i ‘den Grønne Landsbyen’ Randaberg og samlingspunkt for Volleyball entusiaster i hele
regionen, både på parketten og i sanden.»
Verdier:
Inkluderende – Randaberg Volleyball er åpen for alle og legger til rette for at alle skal kunne delta.
Motiverende –  Alle spillere i Randaberg Volleyball skal ha idrettsglede, trivsel og føle mestring.
Lærende – Randaberg Volleyball legger til rette for at alle spillere, trenere, dommere og støttepersoner i klubben skal oppleve kontinuerlig læring og utvikling.
Tolerant – Randaberg Volleyball skal arbeide for inkludering og imot utenforskap. Det er nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn,
livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming.

Ung og kvinnelig leder
Randaberg Allianseidrettslag Volleyball ble etablert i 1970, og er altså en del av en allianse mellom flere ulike idretter. Allerede i 1982 kom de opp i eliteserien, og siden har de vært der. De er faktisk den klubben som lengst har vært helt på topp i Norge – ingen over, ingen ved siden av.

Etter hele 15 år takket Jon Myklebust Rønningen av som leder i klubben ved årsmøtet i mars, og en formidabel frivillig innsats har fått et punktum. Eller, ikke helt punktum, kanskje, mer et komma – for Jon fortsetter i styret, så vi skal ikke takke han helt av enda. Ved roret står nå Heidi Elisabeth Fossmark, og det er henne og dette skiftet denne artikkelen vil handle om. Vi synes det er passende siden vi nå er i den måneden norsk idrett blir «veid og målt» gjennom Samordnet Søknad og Rapportering. Et av idrettens fokusområder er flere unge kvinner i lederposisjoner. Randaberg scorer på dette; ikke bare skifter de kjønn på leder, det skiller også 36 år på disse to som nå er på vekslingssiden.

Å gå inn i en klubb med så mange og lange tradisjoner og ikke minst ta over en posisjon som har vært bekledd av en annen i så lang tid, det er ikke bare-bare. Derfor er naturlig nok det første spørsmålet: hvorfor sa du ja til ledervervet?

  • Jeg har vært i styret i 2 år, og gjennom den perioden har jeg fått og tatt mer og mer ansvar. Klubben har tatt imot meg med åpne armer, og fått meg til å føle meg velkommen. Nå har jeg har lyst til å utvikle klubben videre. Jeg kan nok mer om klubbutvikling enn om volleyball, og det er klubben moden for nå.

Heidi er veldig opptatt av å fortelle hvor viktig Jon har vært for Randaberg, og hvor takknemlig hun er for at han blir med videre.

  • Jeg mangler det volleyballfaglige, og jeg mangler erfaring. Det får vi i styret gjennom blant annet Jon, og det skal vi utnytte. Jeg tenker at min viktigste jobb er å bringe nye ting til torgs, og dra klubben i en ny retning med større fokus på barn og ungdom.

I 2021 hadde klubben – ifølge offisielle tellinger – 348 aktive medlemmer. Pr. skrivende stund viser de samme registrene at klubben har 231 aktive medlemmer. Det er drøyt 11 000 innbyggere i Randaberg kommune, så mulighetene for vekst er absolutt til stede.

  • Jeg ser at vi har stort potensiale vi i dag ikke utnytter, for eksempel med minivolleyball, sittevolleyball, tilrettelagt volleyball – altså mye av det andre klubber nå er i full gang med. Siden jeg selv kommer fra en annen idrett tror jeg også at jeg kan komme inn med et nytt perspektiv, jeg ser kanskje ting litt annerledes.

Praten med Heidi på telefonen går lett. Hun er utrolig engasjert, og har en smittende entusiasme. Det ønsker hun også å dra med seg inn i styrearbeidet.

  • Jeg er veldig glad i folk, og jeg vil gjerne at de rundt meg skal lykkes, føle på «garderobekulturen» som jeg tror jeg veldig viktig. Da skaper vi «drive» og glede, og sammen kan vi gjennomføre planene våre. Jeg er veldig klar over at jeg ikke har svaret på alt, men jeg er åpen og nysgjerrig og lener meg trygt på de som kan mer enn meg.

Til daglig er Heidi salgssjef i Schibsted Marketing Services Stavanger. Ikke uvant med å lede andre, ikke uvant med en hektisk hverdag med mange avgjørelser på kort tid. Hva slags leder er hun egentlig?

  • Jeg tror jeg er den som får folk med meg. Å ikke ha alle svarene er min styrke, og jeg stoler på de som kan mer enn meg. Jeg tåler å «stå i stormen», men jeg skjærer også gjennom om det trengs. Og det må jo noen ganger til for å komme videre.

Det skjer mye bra for idretten på Randaberg, også for volleyballen. De har fått nytt beachanlegg, og i sommer skal de arrangere NM for regionlag i sandvolleyball. Men før det skal elitelaget for kvinner kjempe om seriegullet. De vant grunnserien, og spiller i helgen semifinale runde 2 mot TIF Viking.

  • Det er kjempemoro med elitelaget, og de kommer til å fortsette i samme spor framover. Det er et godt system rundt dem som jeg ikke kommer til å røre. Det er det ingen grunn til, så bra som det fungerer! Jeg håper vi også med tida kan rekruttere nye spillere lokalt, gjennom egen barne- og ungdomssatsing.

Å være klubbleder krever sin kvinne. Døgnets timeantall kan fort bli litt for få, og for noen blir klubben ens andre hjem og nye familie. Det er krevende å ha stor aktivitet, og frivilligheten er viktig.

  • Jeg beundrer alle de som stiller opp for klubben. De er så viktige! De rigger bane, står i kiosk, trener egne og andres ungdommer og står på. De er gull verdt, og de må tas vare på. Jeg vet livet mitt blir annerledes nå, jeg får en ny livsstil. Og det er jeg klar for.

Vi avslutter der vi starta, med det lange engasjementet Jon har hatt som leder i klubben. Hvordan tenker hun å fylle hans sko?

  • Det tror jeg ikke at jeg skal prøve på engang. Jeg tar nok heller mitt eget par.

Bilde nr. 1: Volleyballglede. Foto: Anders Langvatn
Bilde nr. 2: Heidi Elisabeth Fossmark. Foto: Per Thime, Randaberg24

FK VIGØR VOLLEYBALL

Klubbnavn: Vigør FK Volleyball
3 treningsgrupper: 5.-7. klasse, 8.-10. klasse og over 16 år.
Konkurranseaktivitet: U13 – straks U15 – U17, 3. divisjon
Visjon: Hånd i hånd i vennskaps ånd
Verdier: Samhold – Mangfold – Glede – Utvikling
Naboklubber: Søgne IL Volleyball, Mandal Volleyballklubb

Litt historie
Fotballklubben Vigør er hjemhørende i Kristiansand kommune, og har sitt naturlige geografiske nedslagsfelt på Grim, i Tinnheia og på Hellemyr. Klubben ble dannet i 1918, og allerede på 1970-tallet var det volleyballgruppe i klubben. Denne ble etter hvert lagt ned, og FK Vigør var kun en fotballklubb lenge. For kun få år siden fant fotballfolket ut at de ville ha inn igjen flere idretter, og dermed ble både innebandy og barneidrett i tillegg til volleyball startet opp.

Dagens leder i volleyballgruppa, Dag Uleberg, tok ansvar og dro i gang i 2019 – det startet med to personer som dukket opp på trening, og tross covid og alskens usj ganske rett etterpå har gruppa nå vokst til 65 aktive.

Årets sesong
I 2022-2023-sesongen deltar klubben med lag i 3. divisjon, U17 og U19. 3. divisjonslaget består først og fremst av U19-spillere, og damelaget har i år kvalifisert seg til NM U19. Det samme har JU17-laget gjort, men laget har trukket seg fra deltagelse i NM. Denne sesongen har klubben også deltatt i turneringer i Kristiansand med U13-lag, og disse spillerne tar nå steget opp i U15-klassen. Klubben har ikke mini (U11 eller yngre) eller teen på repertoaret, men med den rivende utviklinga klubben har hatt på så kort tid blir vi ikke overrasket om det også snart er på plass.

Sesongens store mål var det seniorlagene som sto for, drømmen var opprykk til 2. divisjon for både kvinne- og herrelaget. Det kan se ut til å bli litt for tøft, men neste år – DA…!

Ut fra plasseringen på kartet kunne man tro at Vigør ville ha en stor gruppe med medlemmer som spiller sandvolleyball, men den gang ei. Så langt har ikke klubben hatt fokus på utendørsaktiviteten, men også det blir det en endring på allerede kommende sommersesong. Mange medlemmer spiller sandvolleyball, men altså ikke i organiserte former i klubbens regi.

Utdanning i fokus
Tross volleyballgruppas unge alder, har de allerede greid å utdanne både dommere og trenere. I løpet av sesongen er 3 dommere ferdig utdannet, og 10 står klare for kurs; et dommerkurs var berammet før jul, men sykdom gjorde at det måtte utsettes. På trenerfronten har klubben 5 trenere utdannet, tre trener 1 og to trener 2. Alt av utdanning dekkes av FK Vigør, og slikt heier vi på!

Samhold og store drømmer
Når vi spør leder’n hva de er mest stolt av i klubben, kommer svaret kontant: Samholdet! Alle, absolutt alle, som vil være med og spille volleyball er velkomne, det spiller ingen rolle hvem du er. Klubben har en veldig bevisst holdning til dette med økonomi som barriere, og dekker utgiftene for de som ikke selv klarer. Da blir «alle med»-parolen mer enn bare fine ord på papiret. Volleyballgruppa valgte for eksempel å dra med hele 50 utøvere til VestCup i 2022, da ble det busstur og mye lagbygging begge veier – og heller ikke på en slik tur ble økonomien et hinder for noen.

Vi liker å snakke om drømmer her i Månedens klubb, og på dette spørsmålet er leder Uleberg like klar som på forrige spørsmål: Drømmen er å få fram landslagsspillere. Med entusiasme forteller han videre at både elitelaget til Randaberg og landslagstreneren har vist interesse for ei av damespillerne i klubben, og det er ordentlig stas.

I sosiale medier ser vi få spor av volleyballgruppa, og hjemmesiden bærer preg av at dette i bunn og grunn er en fotballklubb. Men, om volleyballgruppa avler fram landslagsspillere, kan det nok hende det blir en liten forandring på det. 😉

Vi ønsker FK Vigør Volleyball lykke til i NM U19, hold øynene oppe for lagene i de brune draktene!

ASKØY VOLLEYBALLKLUBB

Askøy volleyballklubb ble stiftet i 1991.

Det hele startet som et KFUK/M-lag. Et aktivitetstilbud nord på Askøy. Etter hvert ble dette laget Askøy volleyballklubb. Ett damelag og ett herrelag, og senere et mixlag. Damelaget har holdt på lengst og har vært stabilt gode i 2. divisjon i flere år. De siste årene har de ikke vært aktiv i konkurranser, men trener fremdeles hver uke.

I november 2022 fikk klubben besøk av klubbveileder fra Norges Volleyballforbund, og det ble gjennomført en prosesskveld med fokus på framtiden slik ungdommene ønsker den. Det er også gjennomført organisasjonsopplæring med det nye styret, slik at de skal stå bedre rustet også på den formelle plattformen.

Klubbleder Eirin Kristin Solberg forteller:

Vi har i dag 9 medlemmer fra dame/herrelaget, samt 20 medlemmer fra ungdomslaget (13 – 19 år).

Etter ønske fra min eldste sønn om å starte opp med volleyball la jeg i okt 2021 ut en føler på facebook for å se om det var noe ønske om volleyball for ungdom på Askøy. Vi fikk en god del respons så vi bestemte oss for å satse. All honnør til Erdal IL som heiet oss frem med gratis leie av gymsal frem til sommeren 2022.  Så da var vi i gang. Vibeke Molvik i NVBF var med på de første treningene til stor hjelp og støtte for en noe usikker foreldretrener.

Enn så lenge er tilbudet teenvolley, da vi prøver å favne flest mulig ungdom med de ressursene vi har. Men målet er jo helt klart å kunne tilby volleyball i alle alderstrinn. Fra mini til oldies. Det er planlagt oppstart av minivolleyball fra våren 2023. Da i første omgang 4. – 6. trinn.

Målet for 2023 er å utdanne trenere og dommere samt rekruttere til de ulike aldersklassene. Trenerne er enten foreldre eller ungdommene selv. Dette vil forhåpentligvis sikre stabilitet i lagene over tid. Klubben betaler trenerkursene.   Vi jobber også for å få på plass gode nok fasiliteter og økonomi slik at vi har kapasitet til å ta imot alle som ønsker å spille volleyball.

Så langt har vi vært med på to teenturneringer, der lagene våre spilte godt og koste seg så mye at vi om snaue to uker skal arrangere vår første teenturnering på Askøy. Dette gleder vi oss mye til.

Vi har for tiden ingen aktive lag i sandvolleyball, men vi har noen utendørsbaner på Askøy og det er et ønske fra spillerne at vi i sommerhalvåret kan møtes der for å spille beach.

Jeg må vel si at jeg er stolt over alt vi har fått til så langt. Jeg er stolt over ungdommene som kommer på trening hver uke med god motivasjon, godt humør og et ønske om å lære. Det gjør at jeg gleder meg til hver trening. Jeg håper spillerne er stolt av seg selv for den innsatsen de legger ned i dette. At de ser utviklingen de har hatt på grunn av det.

Veldig kjekt å være månedens klubb i februar. Det har gitt motivasjonen et ekstra lite puff å tenke igjennom på nytt hva og hvem vi er. Inspirerende å lese om de andre klubbene som er presentert. Mange gode ideer å ta med seg videre fra godt etablerte lag.

Vennlig hilsen Eirin Kristin Solberg, Leder og trener i Askøy volleyballklubb.

Noen av ungdommene i Askøy volleyball ung.
Foto: Eirin Kristin Solberg

Damelaget til Askøy volleyballklubb i 2015.
Foto: Jan Willie Olsen

SORTLAND VOLLEYBALLKLUBB

Sortland Volleyballklubb ble stiftet i 1989 som egen klubb. Før dette var volleyballgruppa en del av Sortland Idrettslag. Klubben har hatt elitelag både på dame og herre siden i flere omganger. Klubben har vunnet både kongepokal og seriemesterskap med damelaget tidlig på 80- tallet.

Vi har rundt 120-130 aktive spillere, og 192 medlemmer totalt. Trenere, dommere, foreldre og lignende utgjør de resterende medlemmene.

Vi har nå syv treningspartier: U9, U11, U13, J15-8kl, J15-17, J19, G15-19/2div. En del treningspartier er slått sammen, pga. begrenset hallkapasitet.

Alle skal med!
Visjonen til klubben er at vi skal skape mestringsorientert volleyball aktivitet for alle som ønsker å delta. Dette uavhengig av foresattes resurser.

Klubben har som hovedmålsetning å kunne tilby volleyballaktivitet for alle, og at det skal være tilnærmet gratis å spille volleyball for barn og ungdom. I dag betaler alle kun 100,- i medlemsavgift. Barn og Ungdom har ingen treningsavgift, og det er ingen egenandeler ved deltagelse på regionale turneringer.

Vi jobber også med å tilrettelegge for at alle aktiviteter skal organiseres av trygge gode voksne, aller helst foreldretrenere som kan følge lagene over tid.

Målet for sesongen er å delta med lag i alle aldersklasser og at alle skal ha gode mestringsorienterte opplevelser.

Utdanning
Klubben tilrettelegger og betaler kostnadene ved all trenerutdanning og dommerutdanning. Dette har gjort at vi enklere får opp trenerkompetansen blant våre trenere. Vi har i dag to med kompetansen trener 3, flere med trener 2 og 1. Vi jobber også for at alle som ønsker skal få utvikle seg som dommere. Klubben har aktive dommere med dommer kompetanse 2 og 3, i tillegg til mange dommer 1 i aldersbestemte klasser.

Sandvolleyball
Klubben har nettopp etablert et eget sandvolleyballanlegg (SVBK arena) som har gitt klubben et enormt løft på sandvolleyball.

Dette anlegget er bygget på dugnad og er klubbens eget anlegg. Anlegget har gjort at Sortland VBK har blitt benyttet til flere turneringer i Nord, samt vært samlingspunkt for region Nord sine regionslag før deltagelse i NM. Anlegget har blitt en stor suksess, spesielt for uorganisert sandvolleyball glede blant ungdom og unge voksne.

Stolthet
Vi er svært stolte over at vi har funnet en profil som gjør at alle kan være med på volleyball uten at økonomi eller andre ting er en begrensing. Et godt samarbeid med kommunen og alle våre sponsorer og ikke minst et stort foreldreengasjement gjør dette mulig. Vi er også stolte over at vi klarer å drive en klubb for alle, samtidig som vi kan tilby aktivitet for dem som ønsker å nå langt.

Drømmer
NY IDRETTSHALL! Sortland har enorm lav anleggsdekning, og nå drømmer vi om en ny storstue, som gjør at vi og alle andre idretter i kommunen får en plass og et anlegg som gjør oss i stand til å organisere volleyball for alle. Kanskje klarer vi med en ny storstue både å arrangere NM`er og ikke minst få tilbake den store bedrifts- og voksenvolleyball som Sortland tidligere var kjent for.

SANDEFJORD TURN & IDRETTSFORENING

Sandefjord Turn & Idrettsforening ble stiftet 30. november 1900, og kontingenten var den gang 2 kroner i året.  Volleyballklubben i byen har hatt flere perioder med aktivitet siden 1970 tallet, men ingen perioder med like mye aktivitet og utvikling som vi kan vise til de siste 3 årene.

STIF har mange ulike grupper; allidrett for barn, basket, bordtennis, friidrett, håndball, orientering, petanque, turn og volleyball.

Simen Tanum flyttet hjem til Sandefjord i 2019 og hadde god timing da flere volleyballentusiaster flyttet dit samtidig og ble med på et slagkraftig herrelag som sesongen før bare hadde 3 medlemmer. På dette tidspunktet var de det eneste laget og de måtte raskt opprette et treningsalternativ for yngre og uerfarne, både gutter og jenter som trente sammen under navnet «rekruttlaget». Rekruttlaget bar klubbens tunge ansvar for talentutvikling videre fra 2019-2021. Da startet de eget u15 gutte- og jentelag, u19 gutter, H2 og D1, mye basert på spillere fra denne gruppen. Høsten 2022 var målet å stabilisere klubbens vekst da de merker det er mye nytt for styret og klubben, ressursene strekkes tynt. Likevel ble det slik at de, med god støtte fra forbundet i form av utstyr og veiledning, starter Minivolley høsten 2022. Her har de fått med flinke engasjerte ungdommer som hjelpetrenere i en gruppe med ivrige barn. De håper og tror denne gruppa vil bidra til rekrutteringen inn i deres ungdomslag.

Visjon

Etablere og opprettholde volleyball som et godt treningstilbud for barn, ungdom og voksne i Sandefjord. Jobber med utgangspunkt i at det er bredde og inkludering som skaper topp.

STIF FOR ALLE – ALLE FOR STIF

S Samhold
T Tillit
I Idrettsglede
F Fellesskap

Mål for klubben

Sandefjord jobber nå med mål om å utvikle et kompetent og inkluderende volleyballmiljø der unge voksne utøvere på sikt får mer ansvar i klubben. De bruker mye ressurser på å utdanne ungdom, også fordi de er en såpass ung klubb at de har få erfarne voksne som kan bidra som trenere og andre tillitsverv. De har tro på at dette kan skape en stabilitet i volleyballgruppa gjennom å ha mange engasjerte trenere, ledere og spillere som får en tilhørighet ut over et medlemskap.

Overordnet mål i klubben er å få på plass rammene for å kunne starte opp med nye 12-13 åringer høsten 2023. Når det er sagt, mener H1 selv de burde spille i 2.divisjon og H2 vil opp i 4.div. Deres U19 gutter var i fjor uerfarne NM debutanter, men ønsker i år å være med å kjempe om virkelig gode resultater. D1 rykket opp fra 5. divisjon i fjor i sitt første år i serie og har ambisjoner om spill i 3. divisjon neste sesong.

Utdanning 

Etter noen år med korona der klubben har vært i stor vekst er det godt å få sendt utøverne på kurs igjen. De har i november hatt 13 ungdommer på dommerkurs og i løpet av 21/22 sesongen 10 unge og gamle på trenerkurs + ytterligere 5 på dommerkurs.

Klubbens styre ønsker også utvikling og deltok på forbundets klubb- og trenerkonferanse tidligere i høst.

Sandvolleyballaktivitet 

Sommeren 2022 fikk en kickstart med Sandasol, Irene Sand og Kate Sønstebø på besøk i starten av mai. Tross noe kalde temperaturer på kveldene hadde klubben 30+ ungdommer på trening, før 15 seniorspillere kom for sine beach-økter utpå kvelden. Gjennom sommeren har de hatt treningstid to ganger i uken på baner som settes opp hver gang. Oppmøtet utover sommeren har variert mellom 6 og 20 unge og gamle som møtes for spillhygge ved anlegget i Sandefjord sentrum. De har ikke egen sandvolleyballbane, og de setter opp og tar ned nettene hver gang. For å få til treningene i år, har et tilfeldig samarbeid med Sandefjord Minigolf vært vitalt for lagring av utstyr, bruk av kiosk og sanitærfasiliteter.

Sandvolleyballens dag 7.august arrangerte de Sandefjordmesterskap i Sandvolleyball for senior. De hadde fire baner som det ble spilt kamper på fra tidlig morgen til sen kveld, for å komme igjennom og utnevne verdige vinnere. Erfaringen fra i år er at unge og gamle som er nye til beach og kan synes det er tungt i starten har stor utvikling og mestring bare de gir det litt tid og møter til trening 😊

Snøvolleyball!

Sandefjord hadde mange ungdommer som spilte snøvolleyball vinteren 21/22. De fikk låne nett av klubben og satt opp selv. Gjengen spilte med alt fra 2-6 på banen, lærte mye og hadde det veldig gøy. Snøvolleyballsesongen hadde sitt høydepunkt med familiedag, aking, grilling og snøvolleyball på to baner i akebakken.

Ventelister

God erfaring med ungdommene som startet 2021, svært lite frafall og mange som ønsker å være med å spille. Det er lange ventelister grunnet mangel på plass og lite trenerkapasitet.

Drømmen

Det er et ønske at volleyball er et selvsagt alternativ som fritidsaktivitet i Sandefjord, der idretter som håndball og fotball har lang tradisjon og godt fotfeste. Videre at yngre, kompetente og engasjerte utøvere bidrar i ledelse av klubben og bidrar til videre utvikling. I tillegg at det blir en selvfølge å få halltid til ungdommer som vil drive med aktivitet, så vi slipper å sette noen på venteliste.

Sandefjord har fokus på bredde også i klubbstyret, der de har pedagoger, håndtverkere og helsepersonell på plass. Alt som skal til for å ha en handlekraftig gjeng med et helhetlig syn på organisert fritid 😊

RØROS IL VOLLEYBALL

Sted: Røros, Trøndelag

Antall medlemmer (per des.21): 

  • Aktive medlemmer volleyball: 31
  • Aktive medlemmer sandvolleyball: 22

Treningsgrupper:

  • 6.-8. klasse
  • senior (mix)

Konkurranseaktivitet:

  • 3. divisjon menn
  • håper å få til teenturneringer i 2022/2023-sesongen
  • Arrangerer og deltar på lokale mixturneringer 

Visjon: Vi skal være en motor i Rørossamfunnet, for å skape aktivitet, mestring og glede

Verdier: Utviklende – ArtutFørr alle!

Andre idretter i idrettslaget: Fotball, ski, Turn, håndball, skiskyting, orientering, allidrett, voksentrim, gymlek

Funfact: Klubben driver bobilparkering på idrettsplassen sommerstid, og har dette som sin hovedinntekstkilde.

Røros IL
Røros er ei fjellbygd med strenge vintre og myggrike somre, ei bygd der samhold og trivsel står i høysete. Idrettslaget har 125 år lange tradisjoner, og tar på dypeste alvor det samfunnsansvaret de er gitt. I 2007 ble volleyballideen unnfanget, og ifølge egen hjemmeside ble det fødsel samme sommer på plenen til en av ildsjelene.  

Bredden i fokus
Volleyball i Røros har vært først og fremst et trimtilbud for voksne, helt til Morgan Bobil besøkte bygda i august 2021. Da dukket det opp noen unge ungdommer som syns sandvolleyball var så moro at de forlangte å få bli med innendørs også. Og høsten 2022 har klubben valgt å hive seg på Åpen hall-prosjektet, noe som kan gi rekruttering både til klubbledelse og spillerstallen. (Første kveld med åpen hall er 11. november.)
 

Som resten av idrettslaget er det bredden som har hovedfokuset i volleyballgruppa. De har vedtatt noen setninger som ledestjerner: 

  • Bedre organisering av volleyballaktiviteten i distriktet 
  • Øke antall i distriktet som får prøve volleyball på «riktig» måte 
  • Øke antall barn, ungdom og voksne i distriktet som deltar på volleyball minst en gang i uken 
  • Vedlikeholde og forbedre sandvolleyballanlegget 

Leder Vidar Kojan Grind sier at de drar stor nytte av å være en del av et fleridrettslag, ikke minst fordi de samme utøverne kan teste flere idretter uten ekstra kostnad. Det viktigste er, sier han, at barn og unge får prøve seg fram slik at de finner en idrett de kan ha med seg også i voksen alder. Klubben har samlet sine idretter rent fysisk, og ved at utøverne ser de andre aktivitetene velger flere å prøve seg på mer enn en idrett.  

Gode naboer
I tillegg til å samarbeide innad i idrettslaget, har de også et tett samarbeid med naboklubber. Er noen medlem i Os IL, Tolga IL eller Tron Volleyballklubb kan de komme på trening på Røros – gratis. De samme klubbene arrangerer mixturneringer sesongen gjennom, både hver for seg og sammen.
 


Vi ønsker å presentere klubbene våre fordi
vi er stolte av dem. Og hva er klubben selv stolt av? Leder Vidar nøler ikke før han svarer «Bredden i aktivitetstilbudet». For Vidar, han ser hele klubben, hele lokalsamfunnet under ett, og Røros skal være et bra sted å leve for alle. 

Bergstaden Røros er rent geografisk veldig værhardt plassert. Men, klubben har allikevel fått til et flott sandvolleyballanlegg på idrettsplassen med tre baner og god sand. Dog er drømmen innendørs sandvolleyballhall – og i klubbleders ånd; gjerne både padle- og sandvolleyballhall. 

Vi ønsker Røros IL Volleyball masse lykke til både med sesongen og framtida. 

Ballsidighet: 1 time hver uke med lek i Bøhallen for barn 1-6 år. Fra og med nå også 2t en søndag i måneden i tillegg. 27 medlemmer alderen 1-6 år (barnehagealderen.)

Minivolley1: 1. og 2. klassinger, 20 medlemmer

Minivolley2: 3.-4 klassinger, 12 medlemmer

Minivolley3: 4.-7. klassinger, 27 medlemmer

U15/U17: Ungdomsskolealder, 27 medlemmer

Diamantlag: 4 medlemmer

16-18 år: 12 medlemmer

54 medlemmer over 18 år

Med smått og stort er vi omlag 180 medlemmer per 3. september 2023.

Med 2 620 innbyggere i kommunen så er nesten 7% av innbyggerne i Bø medlem i Bø volleyballklubb! Det er totalt 78 elever i ungdomsskolen i Bø og 27 er medlemmer hos oss, mer enn 1/3 av ungdommen spiller altså aktivt volleyball.

Bø volleyballklubb er en breddeklubb som streber etter å tilby volleyball til alle i Bø. Vi har tilbud for barn fra 1 år og oppover, Diamantvolleyball og tilbud for voksne. Selv om vi for øyeblikket ikke har et spesifikt tilbud for pensjonister, kan det hende at klubben starter opp med Optimistvolleyball – volleyballtreninger for godt voksne – i løpet av sesongen.

Klubben har hatt mange gode prosjekter de siste årene, noe som har bidratt til en ryddig økonomi. Medlemskontingenten er på 100kr, og det er ingen treningsavgift for personer under 18 år og for diamantvolleyball. Vi krever heller ikke egenandeler for deltakelse på turneringer og NM. Klubben har betalt lisensen for de som spiller U15 og U17. Dette har blitt mulig takket være sponsorer, støtte fra stiftelser og hjelp fra Bø kommune. Kommunestyret har enstemmig vedtatt at trening skal være gratis for barn og unge i Bø. De dekker halleia og gir 100kr i støtte til hvert medlem under 18 år.

 

De to siste innesesongene har vi deltatt på NM U15 med G15. Det har vært fantastisk å være en del av denne flotte samlingen av ungdom fra hele landet. Vi har med  jenter på laget, og har hatt både gutter og jenter med begge årene. Uten jentene har vi ikke kunne stille lag. NM i Stavanger avsluttet vi med en spennende og morsom kamp mot Moss G15, som var månedens klubb i august. Det blir interessant å se om vi klarer å kvalifisere oss til U15 eller U17 denne sesongen. Med flere jenter på banen er det kanskje jentene som klarer å kvalifisere seg denne gangen?

Klubben satser på å utdanne trenere blant foreldre og ungdom. Vi ønsker å arrangere trener 1-kurs på nyåret, men har ikke meldt det inn ennå. Nesten alle voksne trenere hos oss har Modul 1 og 2, Trener 1. Trenerne og ungdommene som er assistenttrenere på diamantvolleyball har alle trenerkurs og har også deltatt på egen Diamantvolleyball-skolering.

Vi trenger mer dommerutdanning for U15 og U17 spillere. Vi skal gjennomføre regelkurs og Dommer1-kurs i september. Dette vil gi oss kvalifiserte dommere, og ungdommen vil få dommerhonorar, noe de ser fram til.

 

Klubben har arrangert sandvolleyballskole de siste tre somrene. Dette rekrutterer nye barn til klubben og vi tilbyr sommerjobb med tariflønn til klubbens ungdommer. Dette bidrar til å beholde spillere som ellers kanskje ville valgt å gjøre noe annet enn å drive med idrett.

Klubben bygger et anlegg med 3 sandvolleyballbaner ved siden av hallen vår. To baner vil være normale, mens den tredje vil ha stolper på tvers for 3 minivolleyballbaner. Anlegget vil være tilgjengelig for barna på skolen og vi gleder oss til å tilby spill på sanda. I sommer deltok vi i turneringer i sanda med flere lag og spillere. To av våre gutter tok en flott andreplass i G15 i NNM, som er klubbens første pallplassering i sandvolleyball. Vi ser ikke bort i fra at  Bø volleyballklubb  stiller med spillere i junior NM i sandvolleyball sommeren 2024

Med gode sandvolleyballanlegg hos oss og hos Sortland VBK samt innendørs anlegg hos ØKSIL ligger alt til rette for en Vesterålsserie og Vesterålen-tour i sesongene som kommer.

Vi gleder oss til kommende sesong og til å treffe gode volleyballvenner både inne og ute!

Følg oss gjerne på vår facebookside: https://www.facebook.com/bovolleyballklubb

Instagram: https://www.instagram.com/bovolleyball/?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D

Vår nettside: www.bovolleyball.no

Start typing and press Enter to search