Ball i taket!! Spillet viftes videre, og laget vinner poeng. For en sensasjon, eller?

Nettoppvarming mens lagene bytter side mellom sett, og innbyttere som slår ball under time-outene. Helt crazy, eller interessante endringer som skaper involvering blant spillere, coacher, dommere, publikum, medier? Disse spørsmålene, og sikkert flere, får vi kanskje svar på i løpet av årets sesong. Forsøksordningen settes i gang ved seriestart helgen 3-4. oktober.

Norsk Topp Volleyball (NTV) laget i mai 2019 en innstilling som ble oversendt Forbundsstyret til behandling. Innholdet i innstillingen er det som nå er vedtatt og skal være gjeldende som forsøksordning i årets Mizunoliga og 1.divisjon. Her vil man kunne spille videre om ballen går i taket, kommer ned på samme side av nettet, og man fortsatt har slag igjen. Det innebærer også en annerledes oppvarming før kampen. Lagene får sin egen oppvarmingstid, og de kan spille 6 mot 6 på hele banen, om de vil. Innbyttere vil få bedre anledning til å varme godt opp før de skal på banen, siden det nå vil tillates at de peprer under time-out og har nettoppvarming mellom sett.

Målet er å skape litt mer engasjement når kampene spilles. Å få muligheten til å spille videre når ballen går i taket er svært fremmed for oss. Men det har vært brukt i USA i mange år, og det anses å være en stor suksess. Kan vi få oppleve at man vinner kampen eller snur kampen til sin favør fordi en ball reddes etter å ha vært i taket og laget vinner et svært viktig poeng? Eller vil vi fortsatt høre dommeren blåse ballen død fordi det er det som har vært riktig i alle år? Kan det å slå ball i time-out gjøre at spilleren som byttes inn får til en super serve eller en dundrende smash som kanskje ellers ville gått ut fordi kroppen ikke var klar? Og hva med det å slå på nett mellom settene? Vil det gjøre at de som tapte forrige sett stiller klarere til kamp når de går på banen? Eller vil alle disse endringene bare føre til forvirring, frustrasjoner, oppgitte spillere, coacher, dommere, publikum, medier som ikke forstår?

Ingen av disse spørsmålene har vi svar på i dag. Og det er bra! Men vi vil kunne gi og få mange svar når sesongen er over og vi har sett hva endringene har ført til. Underveis er det lov å sende inn deres meninger, kommentarer eller evalueringer, både positive og negative slik at vi har best mulig grunnlag for en vurdering av ordningen, om «ting» skal være som før eller om endringene bør fortsette. Alt av spørsmål og/eller kommentarer kan sendes til [email protected] eller [email protected].

Når alt dette er sagt er det ihvertfall en ting som er sikkert når det gjelder forsøksordningen – den vil berøre samtlige som er med i årets Mizunoliga og 1.divisjon.
Ha en fantastisk sesong alle sammen!

Start typing and press Enter to search