Tre klubber på tre dager og tre ulike oppdrag, el-bil og rekkeviddeangst – å reise ut som klubbveileder er en mangfoldig opplevelse!

El-bil i Nord-Norge, en god ide?

Mandag 9. mars begynte lenge før fuglene i det hele tatt vurderte å starte dagen, og etter en taxi-tur, tog-tur og heseblesende innsjekking av bagasje på Gardermoen, satt jeg på morgenflyet til Bodø. Rundt lunsj-tid var jeg i lufta mellom Bodø og Stokmarknes, og før mine kolleger hadde kommet seg tilbake i kontorstolene var jeg på plass i en helt annen landsdel.

Sist jeg var på samme sted hadde værgudene bestemt seg for å please meg. Nå valgte de en annen strategi, det virkelig bøtta ned med store mengder vann. Ifølge den ansatte i Hertz hadde jeg valgt å leie el-bil denne gangen, så el-bil ble det. Med ca. 200 km rekkevidde. På flatmark. Jeg må ha vært ørlite bevisstløs i gjerningsøyeblikket da jeg sendte den bestillinga.

Nydelig natur på alle kanter!

Øksil – der organisatorisk og sportslig utvikling går hånd i hånd.

Første stopp på denne 3-klubbs-turneen var Myre, der Øksil holder hus. Jeg visste på forhånd litt om klubben, først og fremst at de står sterkt sportslig og leverer mange gode spillere videre til andre volleyballag. Jeg har fått med meg at Presidenten i NVBF står i deres medlemsregister, så også organisatorisk er det gode vekstvilkår på dette lille stedet.

Å drive idrettslag i 2020 oppleves for mange som en krevende øvelse. De organisatoriske rutinene må matche det sportslige ambisjonsnivået, og både overliggende organisasjonsledd og medlemsmassen påvirker drift og beslutninger. Å innføre gode rutiner skaper forutsigbarhet for alle parter, og letter styrejobben.

De 6 styremedlemmene jobbet godt hele kvelden, og lagde til slutt to helt konkrete planer for hvordan de skal gjøre de første endringene. Jobben videre handler om å iverksette planene, og fortsette på lista de selv lagde; innføring av nye rutiner tar tid, og det er viktig å ikke gape over for mye for fort. Det blir spennende å følge Øksil videre!

Med hjelp av mentimeter stemte Øksil-styret fram sine prioriterte tiltak

Bø VBK setter fokus på verdier!

Tirsdag sto Bø volleyballklubb for tur. Kommunelegen i Bø kommune valgte akkurat denne dagen til å korona-stenge skoler og lage restriksjoner for hvor mange som kunne møtes på ett sted. Klubbleder Morten og undertegnede valgte å gjennomføre det planlagte klubbmøtet, siden vi ikke hadde noen indikasjoner på at det ville komme mer enn 50 personer. Vi fikk rett.

Bø volleyballklubb er en av de nyeste i volleyballfamilien. De startet opp våren 2019, og da jeg besøkte dem i september i fjor gjennomførte vi startmøte. Kveldens oppdrag var, i tillegg til å gå gjennom planene de la i september, å begynne en verdiprosess.

Kommunelegens føre-var-prinsipp slo til hardere enn vi forutså, men de 5 som deltok var godt informert og bidro villig. Derfor ble gjennomgangen av høstens planer uproblematisk, og jammen har de jobbet mye og bra siden mitt forrige besøk. Fantastisk morsomt å høre at endringer ikke bare blir ønsker, men realiteter. Flott jobba!

Etter gjennomgangen satte vi oss ned rundt et bord, og snakket løst og fast om verdier. Hva ER verdier, og hvorfor skal vi snakke om det? Hva er viktig for akkurat Bø volleyballklubb? Hvordan ønsker de å ha det, hvordan ønsker de å være? Prosessen ble kjempefin, og særlig ungdommene som deltok imponerte meg. Jobben framover blir nå å få hele klubben med på samme tankegang, og så etter hvert få til et vedtak på årsmøte. Verdier må bli mer enn bare honnørord, og de har en spennende prosess foran seg. Gleder meg til å høre hvordan de løser dette!

Bø-folka med litt «sunn galskap» etter en god verdiprosess.

Rekkeviddeangst. REKKEVIDDEANGST!

El-bilen og jeg dro tilbake til Myre utpå kvelden, og siden veiene i Vesterålen på ingen måte preges av lange, flate partier fikk jeg kjenne en smule på rekkeviddeangsten. Med 12 % strøm igjen på «tanken» parkerte jeg ved Myre Overnatting og plugget i ledningen. Puh!

Den 3. klubben på denne turneen var LofotVolley. Jeg skulle ifølge google maps kjøre 219 km, og om batteriet var fulladet ved start burde jeg komme fram. Batteriet var ikke fulladet, og navigasjonsenheten i bilen kunne fortelle meg at jeg nok ikke kom dit jeg ville. Om jeg ønsket å lade? Ja takk! Første ladestopp på Sortland, og rekkeviddeangsten la sin passe klamme klo rundt hjertet mitt. Etter halvannen time med laptop, kaffe og nysmurt baguette på bensinstasjonen rett ved dro jeg videre – med akkurat nok strøm til å nå Svolvær.

I etterpåklokskapens lys var nok ikke el-bil helt perfekt transportmiddel i disse traktene, og det var slett ikke til hjelp at jeg ikke hadde erfaring med tilsvarende fra før. Lite visste jeg at strøm og strøm er to forskjellige ting, og at hvilken ledning du velger for å «fylle tanken» er avgjørende for hvor fort det går. To laderunder i Svolvær måtte til før det gikk noen lys opp for meg, og til slutt kunne jeg kjøre de siste kilometerne til Leknes.

Natur, natur, natur – og kanskje en – eh – UFO…?

LofotVolley – klubben med stort engasjement og mye latter

LofotVolley ønsket å kjøre et startmøte, og denne prosessen skulle gjennomføres på Rådhuset. Klubbleder Hilde sa på forhånd at hun ville bli veldig fornøyd om det møtte så mange som 16. Det ble 18 deltagere, og smilet gikk nesten helt rundt.

Startmøte er en prosess der målet er at alle skal få anledning til å komme med det de har på hjertet. Hva ønsker styret seg, hva ønsker medlemmene seg, og ikke minst: hvordan kan man få det man ønsker? Medlemmene i LofotVolley gikk løs på oppgaven med liv og lyst, og det store engasjementet førte til 4 konkrete planer. Veldig morsomt, og det blir spennende å følge utviklingen framover.

Alle presenterer sine tiltaksplaner for hverandre på startmøte, så også i LofotVolley

Det hjertevarme Volleyball-Norge

Jeg føler meg utrolig privilegert som får lov til å reise rundt i hele landet og besøke klubbene våre. Det er så fantastisk mye fine folk der ute, og jeg får treffe mange av de. Å få oppleve så stort engasjement, så mye innsatsvilje og omtanke – det gir enormt tilbake, og jeg lader batteriene (!) på slike turer. Jeg lærer stadig mer om hva som fungerer i klubbene våre, og jeg får et innblikk i hvor skoen trykker. Jeg er heldig, og jeg ønsker å forvalte denne kunnskapen til det beste for hele organisasjonen.

Dette ble den siste turneen sesongen 2019-2020. Når korona-viruset har roet seg og hverdagen normaliseres, blir det flere turer rundt i landet. Ønsker din klubb besøk? Ta kontakt med meg på telefon 419 33 774 eller send meg e-post på [email protected]. Jeg GLEDER meg til å treffe enda flere av dere! 😊

I takknemlighet – Kate Sønstebø, klubbveileder

Videosammendrag fra Nordlands-turen

Start typing and press Enter to search