Bastiaan Burgering (29) har trenerkurs fra Norges Idrettshøyskolen med fokus på paraidrett og er i dag trener i Koll IL Paravolley. Han mener det er svært givende å tilrettelegge volleyball for utøvere med funksjonsnedsettelser, og oppfordrer nå flere til å ta kurset og starte opp et sittevolleyballtilbud i sin klubb.

KOLL IL PARAVOLLEY

Høsten 2016 lanserte Koll IL et sittevolleyball-lag i klubben. Tiltaket er en viktig del av klubbens satsing på «idrett for alle». Koll IL har spesialutdannede trenere, deriblant Bastiaan Burgering som ønsker å oppfordre flere utøvere til å teste paravolleyball. «Sittevolleyball er en utmerket arena til å utvikle seg fysisk, mentalt og sosialt i samspill med andre».

 

«ALLE ER VELKOMNE PÅ SITTEVOLLEYBALLTRENING»

Koll Paravolley trener på Norges Idrettshøyskole hver onsdag fra 16.00-17.30. Her er alle velkomne uavhengig av alder, kjønn, nasjonalitet og fysisk funksjon. Laget består i dag av både kvinner og menn i alderen 24-50 år med ulik etnisk bakgrunn. De er en god gjeng både med og uten funksjonsnedsettelser som ønsker å inkludere flere utøvere på trening. «Alle er velkomne!», sier Burgering. «Høyde og spenst har ikke noe å si for prestasjonen i sittevolleyball. Alle stiller med like forutsetninger».

De aller fleste utøverne har blitt værende på laget helt fra sittevolley ble lansert i klubben for 4 år siden. En av suksessfaktorene er at alle trives og at de har det gøy på trening. Videre forteller Burgering at det er viktig å lytte til hva utøverne er motivert for og hva de ønsker å oppnå med treningen. «Vi går ikke inn for å bli verdensmestere. Vi er på trening for å ha det gøy! En av utøverne pleier å si at sittevolleyballtrening er ukens høydepunkt!». Han forteller videre at en vanlig treningsøkt i sittevolleyball likner svært mye på en tradisjonell volleyball økt. Den består gjerne av oppvarming, drilling av ulike volleyballøvelser og spill.

Koll Paravolley har deltatt på flere nasjonale- og internasjonale turneringer. I 2019 stilte de lag sammen med Tønsberg VBK i Stavanger sit-cup. I tillegg var Bastiaan Burgering med KFUM Stavanger på turnering i København. «Det er kjempegøy og både bra for det sosiale og utvikling av aktiviteten!». sier han og smiler. «Det er motiverende å møte og spille mot andre lag».

 

BEGRENSET HALLTID ER EN UTFORDRING FOR LAGET

Som for flere andre lag i Oslo, er begrenset halltid også en utfordring for Koll Paravolley. Laget ønsker fast treningstid i Kringsjåhallen som er fin og tilrettelagt hall for utøvere med fysisk funksjonshemming. Likevel har de variert mellom Norges Idrettshøyskole, Nydalen og Kringsjåhallen, forteller 29-åringen.

 

TIPS TIL ANDRE KLUBBER SOM ØNSKER Å TILBY SITTEVOLLEYBALL

«Sittevolleyball er kjempegøy, og det er en aktivitet som er enkel å tilrettelegge!», understreker Burgering. Videre forklarer han at det er avgjørende å spre budskapet og markedsføre klubbtiltaket som et lavterskeltilbud til både funksjonsfriske og utøvere med funksjonsnedsettelse. «Jeg synes det er viktig at klubber som starter med paravolleyball har det godt forankret i klubben. Det inkluderer både tilrettelegging av hall, vedtak i klubben og økonomiske midler. Paravolleyball bør prioriteres, og ikke være noe som bare blir gjort ved siden av alt annet», nevner han helt tilslutt.

ER SITTEVOLLEYBALL NOE FOR DIN KLUBB?

Kanskje trenger dere litt «drakraft» for å komme i gang? NVBF har en egen parakonsulent, Silje Torberntsson, som gjerne vil bidra! Hun kan kontaktes på e-post eller telefon:

Start typing and press Enter to search