Det er imponerende å se hvordan kreativiteten blomstrer rundt i hjemmene nå som det er umulig å trene normalt. Vi lar oss inspirere av hverandre og det er mye artig å finne på internett og sosiale medier. NVBF har samlet gode treningsråd til volleyballspillere fra tre dyktige trenere og fagpersoner.

STYRKETRENING

Fysioterapeut og tidligere landslagsspiller i volleyball, Celine Tryggestad, har satt sammen et styrkeprogram og et strikkprogram som vil gjøre deg til en sterkere volleyballspiller. Alt kan utføres hjemme og med enkle hjelpemidler. I programmene kan du se video av alle øvelsene for å være sikker på hvordan de utføres.

Celine Tryggestad trener Kolls JU15-lag. Foto: Halvor Molland

Klikk her for å se styrkeprogrammet

Styrkeprogrammet som Celine har laget er tilpasset kravene som stilles til unge volleyballspillere. De fire første øvelsene i programmet er både oppvarming, bevegelighet, koordinasjon, balanse og styrke. Resten av øvelsene kan gjøres parvis; først 5 og 6, så 7 og 8, deretter 9 og 10, og til slutt 11 og 12. Da utfører du settene i de to øvelsene annenhver gang, før du går videre til to nye. Ta en liten pause etter to øvelser.  

Celine anbefaler deg å trene programmet to til tre ganger i uka. To ganger i uka kan være passelig i volleyballsesongen, og så kan du øke til tre ganger i uka utenom sesong. For å gi øvelsene progresjon kan du enten legge på litt belastning, ta flere repetisjoner eller utføre dem på en tyngre måte.  

Klikk her for å se strikk-programmet

Stabile og sterke skuldre kreves i alle faser av volleyballspillet. Det er også svært viktig å alltid varme skuldrene godt opp. Strikktrening er en fin måte å oppnå dette på. Øvelsene i programmet kan gjøres i egen økt, i forkant av balltrening eller sammen med det andre styrkeprogrammet. Dersom du kombinerer strikk og styrkeprogram, kan du gjøre øvelse 1+2+3 i en økt og øvelse 1+4+5 i neste økt. Som oppvarming til balløkter kan du også velge ut tre strikkøvelser. 

Progresjon på strikkøvelsene kan være å gjøre strikken strammere, bruke en tyngre strikk eller ta flere repetisjoner. 

Begge programmene ligger på volleypedia.

BALLTRENING UTEN NETT

Jarle Fornes, spiller på Koll elite menn og hovedtrener for klubbens elitelag for kvinner, har laget tre fine videoer med mange ulike balløvelser. Her finner du gode tips til hvordan du kan trene volleyballteknikk. Øvelsene er utfordrende, også for elitespillere. Alt du trenger er en ball, i tillegg til en vegg eller en makker.

Jarle Fornes i aksjon for Koll.

Landslagstrener for Norges yngste jenter, Hazel Perrens, har lagt ut en rekke balløvelser på NVBFs youtube-kanal. Øvelsene passer for alle. Du trenger en vegg og en ball. Her finner du også Kristof de Loose sine CEV Home Challange-videoer. Der finner du utfordringer til alle, fra mini til elite.

Hazel Perrens. Foto: Jon Terje Fossland.

Balløvelsene kan settes sammen ut fra egne ønsker og hvor du selv er i utviklingen. Ved å trene mye med ball og ved å gi deg selv stadig nye utfordringer vil du raskt utvikle en forbedret ballkontroll. Du vil nok merke at denne ballkontrollen lar seg overføre til andre øvelser enn dem du trener på.

Lykke til med treningen, og riktig god påske!

Start typing and press Enter to search