På bilde fra Kongsvingers nyeste bane bygd ved hjelp av utstyrsmidler, momskompensasjon, aller siste slumpen fra 1000-baner, ett lass sand fra Verdens kuleste dag og hele årsbudsjettet for Kongsvinger ungdomsråd for noen år tilbake. Foto: Anders Sønstebø

 

Fra ekskremsel til forbilde på 7 dager

Kongsvinger vbk har i årevis vært en av Norges aller minst veldrevne klubber. De først årene etter stiftelsen i 2008 gikk det meste sin normale skjeve gang med god kontroll på økonomien og passe gode sportslige resultater, men etter den første «hvetebrødtida» har det vært labre greier. Årsmøte har i beste fall blitt avholdt hvert andre år, og på tross av at antall verv er krympet ned til et absolutt minimum har mange posisjoner forblitt ubesatt. Det er ganske beskrivende at «flaggskipet» i mennenes 5. divisjon har vært lett å finne helt nederst i signaturposisjonen på Region østs årsberetninger. Jeg har i flere sammenhenger «smykket» meg med å spille på landets aller dårligste herrelag, men ikke uten en god porsjon galgenhumor.

Det er ikke sannsynlig at KVBK vil kjempe om opprykk i kommende sesong heller, men organisasjonsmessig er det nylig tatt et veritabelt kvantesprang. På årsmøtet 26. juni (utsatt fra mars pga. koronarestriksjonene) skyllet det en bølge av innsatsvilje fra medlemmene. Og det var særlig de unge som meldte seg til tjeneste. Hvilken annen volleyballklubb kan skilte med at 80 prosent av årsmøtevalgte verv fylles av personer født 1998 eller seinere? Det er gjengs å slite med å fylle kravet om ungdomsrepresentasjon i styrer og utvalg, men nå risikerer vi å måtte kvotere inn sure gamle gubber ved neste korsveg 😊. Klubbens leder 22 år og nestleder er bare 16!

Navn på et papir gir ikke automatisk bedret klubbdrift, tenker den feriedorske leser kanskje, og det er selvfølgelig helt riktig. Dette styret ER imidlertid av et helt annet kaliber, for bare i løpet av første uka ble det avhold to styremøter. Det er laget en møteplan ut året, det er lagt klare planer med ambisjoner om mer og bedre aktivitet en halvgode treninger og en artig juleturnering på aller laveste nivå. På siste styremøte vedtok styret gratis deltakelse på Teen-turneringer og inspirasjonssamlinger, klubbinternt dommer 1-kurs, klubbmesterskap i sandvolleyball og nye drakter til landets laveste (!) seniorlag for menn.

Hvordan er dette mulig? Jeg innrømmer gladelig å være langt fra objektiv, men det er ikke tvil om at måneder på hjemmekontor med en av NVBFs beste klubbveiledere har vært et fortrinn. Og det skal heller ikke stikkes under en stol at Innlandet idrettskrets sine glitrende webinarer har gitt kunnskap om hvor enkelt en klubb egentlig kan driftes. At f.eks. referatet skrives i sanntid og er offentlig og godkjent når styret skiller lag er et lite og enkelt grep, men akk så frigjørende. Kontrollutvalget har åpen invitasjon til alle styremøter og det gjør jobben deres ytterst enkel. Klubbadmin er dessuten nå i en utgave som gjør medlemsadministrasjon og pengeinnkreving til en lek sammenlignet med for bare få år siden.

Ungdommelig pågangsmot og entusiasme er energipåfyll av første klasse, men det at Kongsvingerseniorene i Optimistklassen nå har gått inn som en integrert del av klubben er heller ikke å forakte. 82 år og for første gang med tillitsverv i en volleyballklubb – det lar seg høre langt utenfor småbygrensene.

Vi gleder oss til resten av sandvolleyballsesongen – og ikke minst neste innendørssesong.

Kongsvinger 7/7-20
Anders Sønstebø

Start typing and press Enter to search