Fra mini til verdens beste

Finale

Mol/Sørum – Krasilnikov/Stoyanovskiy

2-0 (21-17 / 21-18)

Semifinale

Mol/Sørum –
Plavins/Tocs

2-0 (21-15 / 21-16)

Kvartfinale

Mol/Sørum –
Leshukov/Semenov

2-0 (21-17 / 21-19)

Fra mini til verdens beste

Finale

Mol/Sørum – Krasilnikov/Stoyanovskiy

2-0 (21-17 / 21-18)

Semifinale

Mol/Sørum –
Plavins/Tocs

2-0 (21-15 / 21-16)

Kvartfinale

Mol/Sørum –
Leshukov/Semenov

2-0 (21-17 / 21-19)

Sandvolleyball i OL

Her finner du blant annet linker til kampoppsett og resultater under OL i Tokyo, Norges OL-historie, intervjuer med tidligere OL-deltakere, og et tilbakeblikk på barndommen til våre norske OL-håp.

Fra mini til verdens beste

NVBF vil i tiden fram mot OL i Tokyo 2021 sette fokus på minivolleyball og teenvolley, og fordelene ved å bruke differensiering og tilpasning til nivå i volleyball og sandvolleyball gjennom kampanjen «Fra mini til verdens beste».

det-magiske-med-minivolleyball_morkebla

Utvalgte videoer fra vår YouTube-kanal

Differensiering og tilpasning til nivå

Norges OL-historie i volleyball

Kåre Mol om minivolleyball

Lykke til i OL

NORSKE SANDVOLLEYBALLKAMPER I TOKYO

 

Norske resultater

Finale

Mol/Sørum – Krasilnikov/Stoyanovskiy 2-0 (21-17 / 21-18)

Semifinale

Mol/Sørum – Plavins/Tocs   2-0 (21-15 / 21-16)

Kvartfinale

Mol/Sørum – Leshukov/Semenov   2-0 (21-17 / 21-19)

8.delsfinale:

Mol/Sørum – Meeuwsen/Brouwer 2-0 (21-17 / 21-19)

Innledende kamper

Mol/Sørum – McHugh/Schumann 2 – 1 (21-18 / 18-21 / 15-13)

Mol/Sørum – Gavira/Herrera 2 – 0 (21-17 / 24-22)

Mol/Sørum – Leshukov/Semenov 0 – 2 (19-21 / 19-21)

 

Norges gruppe

Kampoppsett puljespill

24.juli – 31.juli: Innledende kamper

 

Offisiell side for kampoppsett finner du her: 

https://olympics.com/tokyo-2020/en/schedule/beach-volleyball-schedule

christian-sandlie-1

Marianne og Espen om Christian Sørum

FORELDRE TIL VERDENS BESTE SANDVOLLEYBALLSPILLER

Christian Sandlie Sørum (25) er en norsk sandvolleyballspiller fra Lørenskog. Sørum ble i 2018 europamester sammen med Anders Mol. Sørum er også to ganger europamester i U22-klassen, først sammen med Runar Sannarnes høsten 2014, og deretter sammen med Anders Mol i 2016. Anders og Christian ble satt sammen som makkere på ToppVolley Norge. Tiden på denne skolen har betydd veldig mye både sportslig og sosialt for begge, og både Christian og Anders anbefaler alle som ønsker å bli gode til å gå her. I august 2018 ble Mol og Sørum rangert som nummer 1 i verden og er nå klar for OL i Tokyo 2021.

Norges volleyballforbund har vært i kontakt med Christians foreldre, Espen Sørum og Marianne Sandlie Sørum, for å høre om veien til å bli verdens beste.

MED IDRETTSFORELDRE SOM RESSURS

Christian Sørum er fra en aktiv familie. Hans foreldre, Marianne og Espen, har begge vært idrettsutøvere. «Jeg begynte min idrettskarriere som friidrettsutøver», forteller Espen. «Jeg drev med mangekamp med gull i NM, ble kretsmester i Oslo i 5 grener (60m, høyde, kule, spyd, diskos og 4x100m stafett). En kneskade satte en altfor tidlig stopper for en karriere videre. Marianne spilte bordtennis i mange år og var aktiv med løping», forteller Espen.

FANT KJÆRLIGHETEN PÅ VOLLEYBALLBANEN

Etter flere år med friidrett begynte Espen på volleyball. «Det var på en volleyballtrening med felles kjente jeg og Marianne møttes. Vi spilte mix bedrift sammen i tillegg til at jeg spilte sandvolleyball med min eldste bror Tom», forteller Espen Sørum.

FRA FOTBALL TIL VOLLEYBALL

Både Christian og broren Aleksander begynte tidlig å spille fotball på Rælingen, helt frem til Aleksander ble hektet på sandvolleyball og var på den lokale banen i Rælingen sammen med meg og Marianne. «Vi la merke til at Christian kikket stadig bort når han var på fotballtrening på banen ved siden av. Etter hvert så ble han med etter trening, til han en dag plutselig sa at han vil satse på volleyball i Spirit Lørenskog og sandvolleyball. Han var 13 år da han bestemte seg», sier Espen. «Christian kunne vært en meget god fotballspiller også, med god spenst, timing og blikk for spillet.», sier Espen til slutt.

ILDSJEL OG TRENER

«Jeg har trent Christian og Aleksander fra de var 9 og 11 år. Først trente vi i hagen med badmintonnett og deretter på den lokale sandvolleyballbanen like i nærheten av der vi bodde. Marianne var alltid med på spill og passet på at gutta hadde mat og drikke. Etter hvert ble gutta for gode for oss, så da kjørte vi kun trening for dem», sier han og smiler. «På juniorlaget til Spirit Lørenskog var jeg hovedtrener for gutta. Marianne var alltid på sidelinjen og heiet», forteller Espen. «Det var ikke en eneste trening vi ikke var med på, og det fine var at gutta ville ha oss der. Noe vi har satt utrolig pris på gjennom tiden», forteller Espen.

«Det var ikke en eneste trening vi ikke var med på, og det fine var at gutta ville ha oss der. Noe vi har satt utrolig pris på gjennom tiden»

EN LIVSSTIL SOM ANGIKK ALLE

«Christian har alltid vært en rolig og bestemt gutt. Han fant tidlig ut at idrett var viktig. Så snart han satset på volleyball, så sa han at han skal satse 100% og gjøre det han kan for å bli best. Vi snakket mye sammen i familien om det å være toppidrettsutøver og hvor mye det krever. Sakte men sikkert ble det en livsstil som angikk oss alle i familien», forteller Espen.

ALL BALLKONTAKT FRA TIDLIG ALDER ER BRA

«Gutta fikk med seg et år med innendørs volleyball hvor de spilte med at ballen kan sprette en gang i bakken. All ballkontakt er bra fra tidlig alder, hvor man lærer seg ballbaner. Positiv trening hvor mestringsfølelsen bygges opp gradvis»., sier Espen.

 VIKTIGHETEN AV KLUBBTILHØRLIGHET

Spirit Lørenskog skulle vise seg å bli en utrolig viktig klubb for Christian og Aleksander med NM junior og mange tette kamper mot bla Koll. «De møtte mange hyggelige folk hvor blant annet Jarle Fornes pekte seg ut. Seniorlaget tok imot gutta med åpne armer med blant annet Ørjan, Per Erik, Petter, Jarle, Rolf og Tom med. flere. Viktigheten av en klubb og det samholdet som kommer av det, er utrolig viktig fra tidlig alder», påpeker Espen.

FORELDRE OG BROR SOM GODE STØTTESPILLERE

«Vi brukte alt av penger for at Christian og Aleksander kunne satse på sandvolleyball. Å oppleve EM gull junior for begge to og følge utviklingen frem til seniornivå har vært ufattelig moro. Så til de som ønsker å satse: stå på, krev mye, men vær ydmyke», sier Espen helt til slutt. «Kontrastene er store når jeg forteller dette, med Aleksander som er ferdig hofteoperert og Christian som snart skal til OL», stor hilsen fra Espen og Marianne.

Så til de som ønsker å satse: stå på, krev mye, men vær ydmyke, sier Espen

anders-mol-2

Merita og Kåre om Anders Mol

FORELDRE TIL VERDENS BESTE SANDVOLLEYBALLSPILLER

Anders Berntsen Mol er en norsk sandvolleyballspiller fra Strandvik i Hordaland. Anders Mol er trippel europamester i juniorklassen sammen med henholdsvis Mathias Berntsen, Aleksander Sørum og Christian Sørum. Anders Mol og Christian Sørum har spilt sammen siden høsten 2016. Anders og Christian ble satt sammen som makkere på ToppVolley Norge. Tiden på denne skolen har betydd veldig mye både sportslig og sosialt for begge, og både Anders og Christian anbefaler alle som ønsker å bli gode til å gå her.

I 2018-sesongen etablerte Mol og Sørum seg for alvor i verdenseliten. Det startet med andreplass i firestjernersturneringen i Itapema i Brasil. Deretter kom gjennombruddet da de vant femstjerners masterturneringen i Gstaad. En uke senere kom duoens første mesterskapsmedalje på seniornivå, da de gikk ubeseiret gjennom EM i Nederland og ble europamestre. Det var Norges første EM-gull siden 1997, det samme året som Mol ble født.

I august 2018 ble Mol og Sørum rangert som nummer 1 i verden og er nå klar for OL i Tokyo 2021. Norges volleyballforbund har vært i kontakt med Anders sine foreldre, Merita Berntsen Mol og Kåre Mol, for å høre om veien til å bli verdens beste.

STERKE VOLLEYBALLTRADISJONER

Anders Mol er fra en volleyballfamilie med sterke tradisjoner. Begge foreldrene har vært svært aktive innen volleyball på høyt nivå. Merita Berntsen Mol startet med volleyball som 10-11 åring i hjemklubben Tambarskjelvar, en klubb med svært gode tradisjoner og et levende volleyballmiljø. Merita ble tatt ut på landslag som 14-åring. Hun har flere innendørs NM-gull med Sandnes og Fyllingen, hun har spilt  collegevolleyball for UC Santa Barbara i USA, og hun har EM-sølv i sandvolleyball og 9.plass fra OL i Atlanta i 1996.

Kåre Mol startet med volleyball i hjembygda Rauland i 16-17 års alderen. Siden flyttet han til Skien, og deretter Randaberg, og har NM-titler med begge klubbene, både som spiller og trener. Kåre spilte proff i Nederland i 3 år, og vært landslagsspiller innendørs. Kåre har i tillegg vært aktiv i de fleste ledd i norsk volleyball og sandvolleyball de siste 30 årene. Her er noe av det han har bidratt med:

  • Med i initiativfasen til ToppVolley Norge
  • Grunnlegger av Longnet/volleyball ABC
  • Landslagstrener menn innendørs
  • Sportssjef/utviklingssjef NVBF
  • Landslagstrener menn sandvolleyball
  • Med på å starte satsingsklubben Beachvolley Vikings

«Det var også gjennom volleyballmiljøet vi møttes og ble et par!» Sier Merita.

TIDLIG OG VARIERT

«Anders har lekt med ball hele livet» forteller Merita. Både Anders og broren Hendrik fikk være med foreldrene verden rundt på turneringer og samlinger. «Anders var med oss på Stavanger-turneringa hver sommer fra han var 7-8 år, og ble veldig inspirert av det» Sier Merita, og legger til: «Han har spilt minivolleyball, volley 2000 og det meste av turneringsspill fra ung alder. Anders var glad i det meste av fysisk aktivitet, og har spilt fotball, drevet med akrobatikk og trampett, parkour, ski. Han har hatt veldig allsidige interesser, og det meste har vært på eget initiativ. Han fulgte Hendrik sine venner, og så veldig opp til dem. Han har spilt med eldre spillere fra han var veldig ung». Dette er noe av det Merita fremhever når vi spør om hva hun vil trekke fram som viktige hovedpunkter i barneårene for at Anders er der han er i dag. «Han har en allsidig bakgrunn i ulike idretter. Han har lekt mye med ball, hatt gode forbilder, han har sett mye volleyball, og han har fått konkurrert og trent mot eldre, mer erfarne spillere. Dermed har han måtte løfte nivået sitt raskere, og spille smartere. Han har også spilt alle posisjoner på banen, som har gitt han unik erfaring».

ENGASJERTE FORELDRE

Både Kåre og Merita har vært svært delaktige i idrettsaktivitetene til barna hele livet. «Vi har lekt med ungene våre fra de var veldig små, og spilt mot og med de så lenge det var naturlig å konkurrere mot dem. Etter hvert gikk vi over til trenerrollen». Begge foreldrene har vært delaktige i det lokale volleyballmiljøet, og barna har som en naturlig konsekvens av dette blitt inspirert og utviklet seg. Merita og Kåre har vært initiativtakere til volleyballaktiviteten i hjembygda Strandvik. Merita er fortsatt engasjert i klubben som trener for U15/17/19, og er medorganisator rundt klubben Beachvolley Vikings. Hun har også fulgt opp Anders og guttene i rollen som mental rådgiver og sparringspartner. Kåre er per nå fulltidsengasjert i rollen som landslagstrener for menn sandvolleyball, samt som utvikler og grunder for Longnet-bedriften.

«Vi har lekt med ungene våre fra de var veldig små, og spilt mot og med de så lenge det var naturlig å konkurrere mot dem. Etter hvert gikk vi over til trenerrollen»

LONGNET GIR MULIGHETER

Merita og Kåre er enige om at spill på Longnet og spill med minivolleyballkonseptet er viktig for å utvikle ballferdigheter og for å stimulere antall balltouch. «Alle våre barn har spilt minivolleyball i en eller annen form, de yngste mye på Longnet. Pga. mangel på trenere i klubb, har Longnet vært et ekstremt viktig opplegg, fordi vi har kunnet tilby flere barn og ungdommer å være med per trener».

POSITIVT TRENINGSMILJØ

Merita og Kåre ser hver dag nytten av å skape aktivitet og viktigheten av å tilhøre et positivt treningsmiljø. De får se med egne øyne hvor mye glede, læring og positivitet det bringer med seg. «Det er ekstremt viktig med klubbtilhørighet og det å skape rammer for god og trygg aktivitet for barn og unge. Vi har begge vært så heldige å vokse opp i sterke og gode klubbmiljø, og har prøvd å bringe dette videre i de miljøene vi har vært en del av siden» avslutter Merita.

«Det er ekstremt viktig med klubbtilhørighet og det å skape rammer for god og trygg aktivitet for barn og unge»

NORGES OL-HISTORIE

Sandvolleyball i Norge

Sandvolleyball oppstod på Waikiki Beach, Hawaii i 1915. På stille dager begynte surfere å leke med ball på stranden. Derfra har sporten grodd eksplosivt via California, Brasil og en rekke andre eksotiske land og steder, til å bli en av de mest populære olympiske idrettene.

​Vinterlandet Norge markerte seg i sporten tidlig på 90-tallet via de ekstreme talentene Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide, og flere norske utøvere fulgte i deres kjølvann. Jørre Kjemperud, Vegard Høidalen, Nila Håkedal, Ingrid Tørlen, Kathrine Maaseide, Susanne Glesnes, Tarjei Skarlund, Martin Spinnangr, Merita Berntsen Mol og Ragni Hestad har alle bidratt til å vinne hele 17 EM- og VM medaljer i perioden 1990 – 2012.

​Etter dette virket det som om det norske sandvolleyballeventyret var over, men miljøet rundt talentfabrikken Toppvolley Norge fortsatte å jobbe hardt. En rekke unge, store, norske talenter har blomstret i dette miljøet og har sanket internasjonale ungdomsmesterskapsmedaljer. Sist ute var Frida Berntsen og Emilie Olimbstad som tok bronsje i ungdoms OL i Argentina 2018.

​Sesongen 2018 var begynnelsen på et nytt sandvolleyball eventyr hvor superparet Anders Mol og Christian Sørum tok EM gull og avsluttet på toppen av verdensrankingen – og med det Norge som beste nasjon. Tre år senere ligger de fortsatt som nummer 1 på verdensrankingen og har vunnet totalt 3 EM gull og over 10 gullmedaljer i World Tour. Mol & Sørum seiler opp som noen av de heteste navnene mot OL i Tokyo 2021.

Norge i OL

Norge har deltatt i OL i sittevolleyball og sandvolleyball. Vi har en sterk historie i sittevolleyball, hvor vi også har tatt de eneste OL-medaljene i volleyball. Fra 1980-1996 har Norge deltatt i 5 OL i sittevolleyball:

  • Arnheim, 1980: 5.plass
  • Stoke Mandville & New York. 1984: 6.plass
  • Seoul, 1988: 3.plass
  • Barcelona, 1992: 5.plass
  • Atlanta, 1996: 2.plass

Sandvolleyball kom på OL-programmet i 1996. Norske lag har vært representer i 5 av 6 Olympiske leker siden sandvolleyball kom på programmet. Ingen norske lag har så langt tatt medalje. Resultatene har vært som følger:

1996
Atlanta
2000
Sydney
2004
Athen
2008
Beijing
2012
London
Kvalheim/Maaseide7.plass19.plass
Hestad/Berntsen Mol9.plass
Kjemperud/Høidalen9.plass9.plass
Maaseide/Horrem17.plass
Glesnes Maaseide17.plass9.plass
Tørlen/Håkedal19.plass9.plass
Kjemperud/Skarlund17.plass
Skarlund/Spinnangr9.plass

 

Tidligere norske utøvere og deres meritter:

TIDLIGERE OL-DELTAKERE OM OL-DELTAKELSE

Merita Berntsen Mol om OL-deltakelse

Bjørn Maaseide om OL-deltakelse

Susanne Glesnes om OL-deltakelse

Kathrine Maaseide om OL-deltakelse

Ingrid Mogstad Tørlen om OL-deltakelse

Vegard Høidalen om OL-deltakelse

Jørre Kjemperud om OL-deltakelse

Iver Horrem om OL-deltakelse

Klubber med OL-aktiviteter:

VI GRATULERER ANDERS OG CHRISTIAN MED OL–GULL!!! 

Er dere klare for en skikkelig olympisk utfordring? Ettersom verdens desidert beste sandvolleyballspillere er norske, og vi vant OL-gull i Tokyo ønsker NVBF å sette fokus på hvordan vi kan bruke lekene til hjelp for klubber i rekrutteringsprosessen. 

I uke 33, 34 og 35 setter vi fullt trøkk på rekruttering til mini- og teenvolleyball, på sand, innendørs og på gress. Vi er stolte over våre sandvolleyballstjerner, Anders og Christian, som er flotte ambassadører for sporten. I Tokyo fikk vi gleden av mange gode OL-opplevelser, med monsterblokker og verdens mest stabile sideout. Mange hjemme har fått med seg dette fantastiske OL-gullet, og barn og unge vil ønske å teste ut denne fantastiske sporten. Da trenger vi at klubbene er offensivt ute for å nå frem i sine nærmiljø. NVBF har satt sammen en pakke for at dette skal være så enkelt som mulig for klubbene å planlegge, samt å gjennomføre. 

Det vi ønsker klubbene skal gjennomføre er enkle, åpne turneringer (1,5-2 timer) i sand, på gress eller innendørs for mini- og teenvolleyball. Her skal alle som ønsker kunne delta, alt fra de som er helt nye til de som har holdt på litt. 

Aldersgruppen vi sikter oss inn mot er 6-19, men turneringskonseptet fungerer enten du er 6 eller 72. 

NVBF har satt opp en pakke til klubbene som ønsker å være med på dette. Dere får da: 

  • Fullstendig ferdig forslag til forskjellige opplegg. Her er det bare å dele inn i grupper og følge den oppskriften som passer best for deres klubb. 
  • Ferdig produsert promomateriale. 
  • Videoer, plakater, bannere. 

I tillegg vil alle som gjennomfører og rapporterer tilbake til NVBF være med i trekningen av ballpakker. 

NVBF forventer at klubben ønsker nye medlemmer. Følgende må være på plass i forkant av arrangementene: 

  • Treningstilbud for nye eller allerede eksisterende treningsgrupper i relevante aldersklasser. 
  • Promotering av aktiviteten i eget nærmiljø. 

Tar dere utfordringen? Klarer vi å få hele Norge til å spille (sand)volleyball disse ukene? Følg med på volleyball.no fremover! 

Send mail om dette er noe klubben ønsker å være med på [email protected]

 

OL–SINGLET:
I løpet av de nærmeste dagene vil mizuno.no starte salg av OL–singleten som Anders og Christian spilte med i Tokyo. Det kan være en super gave til noen nær deg. 

MINIVOLLEYBALL OG TEENVOLLEY

Minivolleyball og Teenvolley er aktiviteter der målet er at flere barn og unge skal få oppleve gleden av å spille volleyball/sandvolleyball.

Reglene, banestørrelsen og netthøyden tilpasses utøvernes utvikling og ferdighetsnivå. Med 2- 3 utøver på banen om gangen er spillet inkluderende og det er høy aktivitet med lange ballvekslinger. Dette legger til rette for gode opplevelser, mestring og utvikling for alle deltakerne.

Minivolleyball og teenvolley spilles på mindre baner og har ulike ferdighetsnivåer.

I treningssammenheng legges det vekt på en allsidig bevegelseserfaring gjennom utfordrende leker, ulike øvelser og konkurranser/spill med ball. Det balanseres mellom ballsidighet og volleyball-/sandvolleyballtekniske bevegelsesoppgaver, både individuelt og sammen med andre. Målet er å tilrettelegge for en trygg og inkluderende ramme der barna og ungdommen trives.

Med minivolleyball og teenvolley har vi et spennende ballspill på barnas og de unges premisser. Spillets ide er også svært relevant for utøvere i andre alders-segment.

Minivolleyball og teenvolley kan spilles på ulike nivåer avhengig av utøvernes ferdighetsnivå.

Kåre Mol om minivolleyball

DE ULIKE NIVÅENE I MINIVOLLEYBALL

Minivolleyball nivå 1

Minivolleyball nivå 2

Minivolleyball nivå 3

Minivolleyball nivå 4

DE ULIKE NIVÅENE I TEENVOLLEY

De ulike nivåene i teenvolley

BARN OM MINIVOLLEYBALL

Barn om minivolleyball

BARN OM SANDVOLLEYBALL

Barn om sandvolleyball

ØNSK ANDERS OG CHRISTIAN LYKKE TIL I OL

Vi i Norges Volleyballforbund og hele Volleyball-Norge ønsker Anders Mol og Christian Sandlie Sørum masse lykke til i OL! En spesielt stor hilsen er sendt fra Finstad Sportsklubb , Sunnfjord Idrettslag, Randaberg Volleyball, NTNUI Volleyball, Koll Volley, Stovner Sportsklubb Volley, Volleyballgruppa Vindafjord IL Hvaler Volleyballklubb og Blindheim Idrettslag! Vi gleder oss alle til å heie dere frem og følge dere i Tokyo 2021! 🏐🏆

#minitilverdensbeste Beachvolley Vikings Team Norway

Vi setter sammen alle bidragene til en film som publiseres før OL-start!

Vi gleder oss til å se bidragene deres!

Start typing and press Enter to search