Volleyball

Visste du at Volleyball er verdens største idrett?

Nei, det er det kanskje ikke så mange som vet i Norge.

Spilles overalt i verden

Volleyball regnes for å være verdens største idrett, målt i antall utøvere og antall medlemsland. Over 1 milliard mennesker spiller volleyball rundt omkring i verden, og 220 land er tilsluttet det internasjonale volleyballforbundet, FIVB, Federation Internationale de Volleyball. I Norge er det rundt 330 klubber og 20.971 medlemmer, men ifølge en undersøkelse spiller omkring 250 000 nordmenn volleyball hvert år.

Spillet

Spillet foregår ved at to lag spiller på en bane på 9 x 18 meter, delt av et nett på midten. Hensikten for hvert lag er å sende ballen over nettet og inn på motstandernes banehalvdel, og å hindre at motstanderne lykkes i det samme. Laget har tre berøringer før ballen må sendes tilbake (i tillegg til berøring i blokken).

Ballen settes i spill ved en serve; et slag utført av serveren over nettet til motstanderne. Ballvekslingen fortsetter til ballen går i gulvet på banen, går «ut» eller ett av lagene ikke klarer å returnere den på korrekt måte.

Siden 1895

Volleyball er ingen ny idrett. Amerikaneren William G. Morgan «fant opp» spillet i 1895, da han var sportslig leder ved KFUM-collegetHolyoke i ​Massachussetts i USA. Derfra spredte spillet seg både gjennom KFUM-organisasjonen og ved at amerikanske styrker brukte volleyball til fysisk trening under første verdenskrig. Det internasjonale forbundet ble dannet i 1947, og i 1964 sto idretten på programmet under de olympiske leker i Tokyo, som den første lagidretten for begge kjønn. Sandvolleyball, eller Beach Volleyball som grenen heter på engelsk, sto for første gang på det olympiske programmet under lekene i Atlanta 1996. Vi vet at det ble spilt volleyball på BUL-hytta i Nordmarka utenfor Oslo så tidlig som i 1925, men vi regner likevel starten for å være ti år senere. Da brakte sekretæren i AIF, Rolf Hofmo, med seg informasjon om den nye grenen fra et besøk i Sovjet. De første treningene fant sted i kjelleren på bygningen til Arbeidebladet på Youngstorget i Oslo. Idretten var i starten først tiltenkt ungdom og kvinner innenfor AIF, Arbeidernes Idrettsforbund. I 1970-årene fikk volleyballidretten en kraftig vekst, særlig ved innføringen av Norgescupen, en konkurranse som var åpen for alle som kunne stille lag.

En rimelig idrett

En av grunnene til denne idrettens store spredning i verdenssammenheng, kan være at volleyball i utgangspunktet er en meget rimelig idrett for utøveren. Det eneste som kreves av utstyr er en ball og et nett, og en bane på rundt 9 x 18 meter.

Spille sammen

Volleyball er en av de få lagidrettene der spillere av begge kjønn kan spille sammen. I mange turneringer er det egen klasse for mix-lag. Siden det ikke er fysisk kontakt mellom lagene i volleyball, kan unge og eldre, store og små spille sammen, og det er heller ikke mye skader. Derfor egner volleyball seg godt som en sosial idrett og bedriftsidrett, ved siden av at den er meget krevende på toppnivå.

Krevende toppidrett

På høyt nivå er volleyball en meget krevende idrett. En kamp kan vare i over to timer og spillerne skal i løpet av denne tiden foreta mange høye hopp ved nettet, både når de angriper og forsvarer seg. I tillegg skal de kunne redde baller lavt langs gulvet. Dette krever utholdenhet, spenst, smidighet og styrke. Samspillet mellom spillerne er tettere enn i mange andre lagidretter fordi de spiller på et relativt begrenset område, noe som krever stor presisjon og nøyaktig timing.

Volleyball spilles både innendørs og ute. Fram til 1969 ble NM spilt utendørs, etter det flyttet idretten inn i gymnastikksalene og idrettshallene. I over 20 år har grenen sandvolleyball gjort at idretten nå opptrer både inne og ute, og den er blitt en helårsidrett.

Finn en klubb i nærheten av deg ved hjelp av klubboversikten

Nyeste innlegg

Start typing and press Enter to search