Sittevolleyball

Sittevolleyball

NVBF har jobbet aktivt med sittevolleyball siden 2013. Sittevolleyball dekker to av fire aktiviteter underlagt paravolley i og med at sittevolleyball kan utføres både inne o​g i sanden.

Ønsker du deg mer utfyllende informasjon om sittevolleyball, aktiviteten som begeistrer og inkluderer alle mennesker uavhengig av alder, evner og kjønn. Ikke nøl med å kontakte NVBFs parakonsulent Øyvind Lie.

​Sittevolleyball er en spennende og fartsfylt aktivitet som kan spilles av absolutt alle. Internasjonalt er sittevolleyball en av verdens aller største paraidretter. På nasjonalt klubbnivå oppfordres lagene til å spille med og mot personer både med og uten funksjonsnedsettelser, dette for oppnå  økt integreringen og forståelse. I idrettsverden gir den høye graden av inkludering sittevolleyballen sin unike egenart, hvor alle som spiller opplever en følelse av frihet, enten ved å fjerne proteser, komme seg ut av en rullestol, eller rett og slett bare sette seg ned for å trene og konkurrere på samme nivå, uavhengig av evner og begrensninger. Det enorme inkluderingspotensialet og utviklingen man opplever ved å spille sittevolleyball uavhengig av fysiske forutsetninger, sammen med de sosiale aspektene ved sportslig deltakelse, mestring og utfordring, er det svært få idretter som kan konkurrere med sittevolleyball. Som i tradisjonell volleyball, er det 6 spillere per lag, på en litt mindre bane med en lavere netthøyde. Det er hurtige ballvekslinger, lov til å blokke serven, men ikke lov til å løfte rumpa fra gulvet i det man berører ballen.

 

Hurtigfakta

•Seks spillere på hvert lag.
•Man forflytter seg sittende på gulvet, sliding.
•Reglene og spillet er det samme som for tradisjonell volleyball. Hovedmålet er å hindre ballen i og nå gulvet for så å få ballen over på motstanderens banehalvdel med maks 3 berøringer.
•Banen er 10x6m, høyde på nettet er 1.15m for menn​, 1.05m for kvinner og 1.10m for blandet lag.
•Det er tillatt å blokke serven.
•En del av kjernen må være i kontakt med gulvet i det ballen berøres, ellers skal det dømmes for Rumpeløft!
•Norge har en sterk historie i Sittevolleyball med et sølv fra OL i Atlanta som den største bragden!

«Noe som er ganske unikt for denne sporten, er at i sittevolleyball på klubbnivå, er det en betydelig prosentandel spillere som ikke har noen form for funksjonsnedsettelse»

 

Hvem kan spille

I Norge kan alle være med på treninger og turneringer uansett funksjonsnivå. Det kreves ingen spesielle hjelpemidler utover nett og ball,  du må kunne sitte på gulvet uten støtte.

Skal man delta i internasjonale konkuranser, som er styrt av Paravolley-organisasjonene kreves det klassifisering. Les mer om klassifisering under.

«Er du volleyballinteressert, en volleyballtrener som er interessert i å lære en annen måte å spille på, en spiller som ønsker nye utfordringer eller rett og slett en «pensjonert» spiller som har idrettsskader som gjør at du ikke kan spille stående lengre, da kan sittevolleyball være noe nettopp for deg!» ​

 

Trening

Sittevolleyball er en idrettsgren, som stiller krav til spillernes fysiske styrke og kondisjon. Det anbefales derfor at en del av hver trening går ut på å styrke og forbedre kondisjonen igjennom forskjellig styrke og teknisk trening. Dessuten øver man på forskjellige spillemåter/lagoppsett/taktikker, som prøves ut på trening. Det er viktig at systemene fungerer og at alle kjenner sine muligheter, plasser og funksjoner på laget. Uansett fysisk nivå har alle spillere en viktig funksjon.

«Treningene er med på å uvikle vesentlig bedre styrke, balanse og motorikk, noe man også har bruk for i hverdagen, samtidig gjør man noe sosialt sammen med andre.»

 

Klassifisering

Klassifisering er et system som gjør konkurranser for utøvere med funksjonshemming rettferdig. Utøvere skal delta ut fra egne forutsetninger og konkurrere med utøvere på tilnærmet lik funksjonsgrad. Det er dermed funksjonsgrad, ikke diagnose, som legges til grunn ved tildeling av klasse. Klassifisering må gjøres av godkjente klassifisører. På turneringer i Norge gis det dispensasjon fra det internasjonale klassifiseringssystemet. Vi har ingen restriksjoner for deltagelse på treninger i klubbene i Norge. Funksjonsfriske inviteres med på treninger for å kunne spille treningskamper.

Ressurssider

VolleySlide – for trening og teknikk
Volleyslide.net er en elektronisk ressurside for å øke forståelsen for hva sittevolleyball er, hvordan det kan utføres og hva som trengs. Dette er en god hjelp til å øke kunnskapen og rekrutteringen om sporten og hvordan klubber, regioner og NVBF nasjonalt kan arbeide for å oppnå best praksis for sittevolleyball i Norge.

Norges Idrettsforbunds informasjonsside om idrett for funksjonshemmede
Norges Idretttsforbund har utarbeidet en informasjonsside med nyttig informasjon for alle som skal organisere et treninge- og konkurransetilbud for funksjonshemmede.
Nettside finnes her: Norges Idrettsforbund


Fra volleyball til sittevolleyball

Det er mange grunner til at noen begynner å spille sittevolleyball. Noen ganger er det et eget valg eller det kan være en nødvendighet for den enkelte utøver, basert på sine personlige forutsetninger. Appellen til sittevolleyball for mennesker med nedsatt funksjonsevne er åpenbar. Alle som spiller, opplever en følelse av «frihet», enten ved å fjerne proteser, eller komme seg ut av en rullestol å konkurrere ansikt til ansikt, dette er ganske unikt i Paraidrettsverden. Om det er de sosiale aspektene ved sportslig deltakelse, mestring og utfordring man er ute etter, så er det svært få idretter som kan konkurrere med sittevolleyball. Som i tradisjonell volleyball, er det 6 spillere per lag, på en litt mindre bane med en lavere netthøyde. Det er hurtigere ballvekslinger, lov til å blokke serven, men ikke lov til å løfte rumpa fra gulvet i det man berører ballen.

Noe som er ganske unikt for denne sporten, er at i sittevolleyball på klubbnivå, er det en betydelig prosentandel spillere som ikke har noen form for funksjonsnedsettelse. Norges Volleyballforbund ønsker å presentere sittevolleyball som en sportslig mulighet til ALLE. Å konkurrere på internasjonalt nivå krever klassifisering, men vi ser at det er mange flere grunner til at folk ender opp med å spille sittevolleybal. Vår erfaring til nå viser at de vanligste årsakene er:

• Medfødt fysisk handikap og ønsker å drive med idrett
• Traume som resulterer i et fysisk handikap og ønsker å drive med idrett
• Kroniske idrettsskader som gjør at man må endre aktivitetsform
• Aktive volleyballutøvere som liker nye utfordringer og vil utvikle sine ferdigheter
• Familiemedlem, venn eller kollega med en funksjonnedsettelse og et ønske om å spille/konkurrere med dem
• Om du rett og slett liker å støtte paraidrett og derfor ønsker å være utøver

Det man opplever med sittevolleyball som lagidrett er begeistring, samspill og gleden ved å oppleve mestring og utvikling sammen med andre.

 

«Hvorfor stå og spille når du kan sitte og spille?»

 

Utviklingsmidler:

NVBF tilbyr alle medlemklubber muligheten til å søke om utviklingsstøtte til å starte opp med eller videreutvikle et trenings- og konkurransetilbud for parautøvere. Det kan gis støtte til f.eks honorar for trener, nødvendig utstyr slik som baller/nett/ramper osv., leie av sal, transport t/r trening/ konkurranser eller andre kostnader klubb eller utøver måtte ha for å kunne skape et tilbud for målgruppen. Det kan også søkes om støtte for deltagelse i konkurranser i regi av NVBF.

Les mer om NVBFs utviklingsmidler her: Utviklingsmidler

Utdanning

«Idrett for funksjonshemmede» er et e-læringskurs utarbeidet av Norges Idrettsforbund.

Kurset gir deltageren kunnskap om hvordan idrett for personer med funksjonsnedsettelser er organisert i Norge, tilrettelegging av aktivitet og aktivitetshjelpemidler, og har fokus på holdninger og mulighetene innen idrett for funksjonshemmede. Link til siden og kurset finner du her. E-læringskurset inngår også som del av NVBF’s Trener 1 utdanning.

Kontakt:

Er din klubb interessert i å tilby sittevolleyball for sine medlemmer eller er du en utøver som har lyst til å starte en gruppe?
Ta kontakt med NVBF på utvikling@volleyball.no, så bistår vi gjerne!

Klubber som tilbyr sittevolleyball

KFUM Stavanger Sittevolleyball​

KOLL IL sittevolleyball, Oslo

NTNUI Sittevolleyball, Trondheim

Sunnfjord fhs, Sittevolleyball

BK Tromsø, Sittevolleyball

Porsgrunn HIL, Sittevolleyball

Tønsberg VBK

Stovner Sportsklubb

 

Andre linker:​​

Facebookside for ParaVolley Europe​

Facebookside for World ParaVolley​

 

 

 

 

Nyeste innlegg

Start typing and press Enter to search