HOLD DEG SKADEFRI

HOLD DEG SKADEFRI

Norges volleyballforbund ønsker å sette ekstra fokus mot skadeforebyggende trening. Vi har derfor, i samarbeid med Skadefri, utviklet nye øvelser til skadefri.no som er særlig tilpasset volleyballspillere -og sandvolleyballspillere. I tillegg har vi utviklet et fullstendig oppvarmingsprogram hvor ball utgjør en stor del av oppvarmingen.

Volleyball og sandvolleyball skal være idretter du kan spille hele livet. Skadeforebyggende trening i form av varierte oppvarmingsprogram, med styrke, spenst og balanse, har vist seg å redusere skaderisikoen med minst 50 prosent, i tillegg til å forbedre utøvernes fysiske prestasjon (ref. Hege Heiestad, NIH: skadeforebyggende trening er viktig i folkehelsearbeidet).

NVBF oppfordrer alle klubber og deres trenere å sette fokus på skadeforebyggende trening.

Hendrik Mol svarer: Hvorfor er skadeforebyggende trening og styrketrening viktig for dere? 

Skadefri.no
I samarbeid med NVBF, og med Hazel Perrens som prosjektleder, lanserte skadefri i januar 2022 helt nye øvelser i styrkeprogram for volleyballspillere, samt en fullstendig oppvarmings økt med gode, skadeforebyggende øvelser der volleyballen er sentral.
Øvelsene er nøye utvalgt av en ressursgruppe med høy kompetanse både på fysisk trening og innen volleyball. Ressursgruppen har bestått av:

 • Hazel Perrens (ungdomslandslagstrener og trener Toppvolley Norge)
 • Kåre Mol (landslagstrener senior menn og kåret til verdens beste trener)
 • Bendik Huus (assistenttrener landslag senior og Allianz Stuttgart og bachelor i idrett/(trenerrollen fra NIH)
 • Mari Aase Hole (lang karriere som volleyballspiller og snart utdannet fysioterapeut)
 • Agata Furmanek (master i idrett og biovitenskap, volleyballkarriere fra Polen, holder trenerkurs)
 • Maria Leitao (fysioterapeut ved Stavanger Idrettsklinikk og diverse landslag
 • Kaja Funnemark (Skadefri)

Stor takk til ressursgruppen som har gjort et godt arbeid med å velge ut øvelser. Takk også til elevene ved Topp Volley Norge som har stilt opp som øvelsesbilder:

 • Øvelsesbank på skadefri.no: Lisa Kleivane og Leon Lauvland
 • Oppvarmingsprogram: Julia Tennøy, Ingrid Marie Ekeland, Solveig Gladsøy Sunde, Elise Munkejord, Helma Stavem, Tuva Melund Enevoldsen, Vera Gjerde og Lisa Kleivane

Prosjektleder Hazel Perrens om prosjektet: «Vi ønsker at spillerne våre skal vare lengst mulig. Da trenger de et godt treningsgrunnlag for å tåle en økning i treningsbelastning, samtidig som vi ønsker at de skal fortest mulig i gang med å spille med ball i økta. Fysisk trening er både skadeforebyggende, og prestasjonsfremmende. Målet med samarbeidet med programmet er at enda flere skal ha det kjekt med volleyball i lang tid fremover.»

Trenger klubben utstyr til å gjennomføre øvelsene?

NVBF har kjøpt inn treningsstrikker som vi ønsker å dele med klubbene som har ungdomsaktivitet slik at de skal kunne gjennomføre øvelsene fra Skadefri.

 • Post film eller bilde på Instagram/Facebook av at noen i klubben din gjennomfører en eller flere av øvelsene som ligger på skadefri.no.
 • Tagg @Norges_volleyballforbund og @skadefri.no
 • Tagg klubben deres
 • Bruk #volleyskadefri
 • – og vi sender dere treningsstrikker som kan brukes av ungdommene i klubben! (gjelder til lageret er tomt)

Dersom dere ikke ønsker å poste på sosiale medier, kan dere sende direkte til oss på [email protected]. Vi forbeholder oss retten til å bruke materiale i sosiale medier/nettside, så husk GDPR.

Begrense økning av brå belastning

Særlig for unge utøvere som deltar på mange ulike arenaer, er god oppvarming en vesentlig del av skadeforebyggingen. Men selv med gode øvelser og oppvarming er det også noe som kanskje er enda viktigere for å holde seg skadefri: begrense brå økning av belastning. Vi er spesielt heldige i volleyball, at vi har både sandvolleyball og innendørs volleyball. Det betyr at vi også må være flinke på restitusjon og gradvis opptrapping av trening/konkurranse. Unge utøvere i vekst er spesielt utsatt. Noen får mulighet til å delta på alle aldersbestemte lag, regionslag og kanskje noen også deltar med landslag. Vi oppfordrer trenere, foreldre og klubber til å navigere etter utøveren i sentrum, slik arenamodellen viser. Skap en oversikt og en god dialog med utøveren slik at han eller hun kan ha det kjekt med volleyball i mange år fremover!

Kåre Mol om belastningsstyring

Senior landslag menn om…

Hva er deres tips til trenere som trener unge utøvere?

Hvordan styrer dere treningsbelastningen?

Hvordan balanserer dere fritid og trening?

Har dere tips til unge utøvere som ønsker å bli gode?

Kåre Mol om…

Hvordan kan du som trener bidra til at utøverne holder seg skadefri og friske?

Hva er deres tanker om treningsbelastning opp mot skaderisiko?

Start typing and press Enter to search