HVA ER SITTEVOLLEYBALL?
Sittevolleyball er en av verdens største paraidretter. Det ble først anerkjent som en paralympisk idrett i 1980 da paralympiske leker ble arrangert i Arnhem, Nederland. Et år senere ble World ParaVolley formelt opprettet på et møte i Bonn, Tyskland der 6 europeiske land var representert. Det er nå over 40 år siden World ParaVolley ble opprettet. I dag er sittevolleyball en av 28 paralympiske idretter.
Sittevolleyball i Norge hadde storhetstid på 80-90-tallet der det vokste frem en generasjon som trente for å nå verdenstoppen. Norges sittevolleyball-landslag har deltatt i 5 paralympiske leker.
- 1980 Arnhem: 5. plass
- 1984 Stoke Mandeville & New York: 6. plass.
- 1988 Seoul: 3. plass
- 1992 Barcelona: 5. plass
- 1996 Atlanta: 2. plass
En lagidrett for alle!
Målgruppen til sittevolleyball er hovedsakelig personer med bevegelseshemming. Dette skyldes at utøvere som ønsker å delta på høyt internasjonalt nivå og i paralympiske leker må være klassifisert med en godkjent funksjonsnedsettelse. Men man trenger ingen funksjonsnedsettelse dersom målet er å konkurrere på nasjonalt nivå. Sittevolleyball skaper derfor en arena som inkluderer personer med og uten funksjonsnedsettelse, personer som er i en rehabiliteringsfase eller tidligere volleyballspillere som ønsker å prøve en spennende og fartsfylt volleyballvariant. Det enorme inkluderingspotensialet og utviklingen man opplever ved å spille sittevolleyball uavhengig av fysiske forutsetninger er unikt for sporten. Sammen med de sosiale aspektene ved sportslig deltakelse, mestring og utfordring, er det svært få idretter som kan konkurrere med sittevolleyball.
Målet kan være å bli best i verden – eller det kan rett og slett være gleden av å være i aktivitet sammen med andre. Sittevolleyball skal være tilgjengelige for alle – uavhengig av funksjonsnivå, ferdigheter og mål. Det er mulighetene og hva en kan få til som teller, ikke begrensingene.