Erling Trondsen (61) har spilt sittevolleyball siden 1975 og var med da landslaget ble etablert i 1979. Nå er han trener i KFUM Stavanger sitvolley og har mye erfaring som han gjerne vil dele med klubber som ønsker å opprette et sittevolleyballtilbud.

KFUM STAVANGER SITTEVOLLEYBALL

I 2014 gikk flere representanter fra både KFUM Stavanger og
volleyballregionen sammen for diskuterte muligheten for oppstart
av sittevolleyball i klubben. I dag består laget av 10-12 utøvere
som spiller tredjedivisjon i region sydvest for fjerde året på rad.
Laget har treningstid i Vikinghallen hver tirsdag fra klokken 18.00-

20.00 der alle er velkomne uansett om en har en
funksjonsnedsettelse eller ikke. «Vi vil bidra til at flere
mennesker med funksjonsnedsettelse opplever høyere
livskvalitet, forbedret helse, økt mestringsfølelse og mer sosial
kontakt», sier Trondsen. Målet er at inkludering og deltakelse i
sittevolleyball skal øke, og at flere deltar regelmessig i aktivitet i
fellesskap. Videre oppfordrer han funksjonsfriske til å bli med på
trening. «Sittevolleyball er en utmerket aktivitet i en
rehabiliteringsfase etter skade for utøvere som spiller stående
volleyball. Utøveren får da mulighet til å opprettholde både
ballkontakt og ballfølelse i perioden de går skadet».

UTFORDRER FLERE NORSKE KLUBBER TIL Å KOMME I GANG MED SITTEVOLLEYBALL

Erling og KFUM Stavanger sitvolley ønsker å utfordre flere norske klubber til å starte opp et paravolleytilbud og han ønsker gjerne å bidra med gode råd. Han oppfordrer klubbene til å samarbeide med Norges Volleyballforbund for å nå målet med å etablere minst et sittevolleyball-lag i hver region. «Det kan lønne seg å finne en ressursperson/ildsjel som er motivert og har lyst til å bygge opp et miljø», sier Trondsen. «Da har man et bedre grunnlag for å komme i gang!»

Når tilbudet er på plass, er det hensiktsmessig å invitere både folk fra styret og et par stykker fra aldersbestemtelag i klubben på treningene.

«I KFUM Stavanger fikk vi til en rulleringsordning der to  spillere fra aldersbestemtelag forpliktet seg til å være med på trening. Da hadde vi plutselig 6-8 spillere med en gang vi lanserte klubbtiltaket», sier Trondsen.

Trondsen understreker at det er helt greit å starte opp med flere funksjonsfriske og deretter rekruttere personer med funksjonsnedsettelse. Til forskjell fra 80-tallet da det kun var tillat å inkludere spillere med funksjonsnedsettelser på sittevolleyball-lag, er det i dag tillatt med integrerte lag. «Dette bør derfor ikke være et argument», sier han og smiler.

SYNLIGGJØRE = REKRUTTERING

Trondsen påpeker at det er smart å ha tilbudet i en hall der andre spiller stående volleyball samtidig. På denne måten får man vist frem hva sittevolleyball er og aktiviteten spres raskere. «Vi er heldige som får trene i Vikinghallen samtidig som to andre volleyball-lag. Det har resultert i at flere får øynene opp for sittevolleyball og har lyst til å bli med på trening».

Trondsen er fullt klar over at ikke alle klubber får tildelt halltid der det finnes annen aktivitet. Han understreker likevel at klubbene ikke må miste motet. «Da må man være flink til å markedsføre konseptet på andre måter. Bruk sosiale plattformer, turneringer og bekjente til å spre ordet. Det kan også være lurt å tenke på hvem man kan invitere med på trening».

KFUM Stavanger er en ivrig gjeng som er motivert for å spille mot andre lag. De har derfor organisert flere interne sittevolleyballkamper der de stående spillerne setter seg ned når lagene møter hverandre. «Vi har blant annet invitert bedriftslaget til Universitetssykehuset i Stavanger (SUS) og ConocoPhillips på sittevolleyballkamper. Utøverne har utrykt at det er kjekt med en ny utfordring der spillet går mye raskere». På denne måten har KFUM Stavanger lykkes med å rekruttere flere funksjonsfriske utøvere til å bli med på trening permanent.

PLANER FREMOVER

KFUM Stavanger sitvolley elsker å konkurrere. Laget er stolte av å spille i tredjedivisjon i region sydvest for fjerde året på rad. «Vi syns det er veldig kjekt å delta på turneringer og har stilt lag både i Praha og København. Når pandemien er over, ønsker vi både å delta og arrangere turneringer. Sit-cup i Stavanger ble utsatt i mars, men vi håper å få det til i september som en «flying start» og gjenåpning etter pandemien», smiler han.

 

TIPS TIL ANDRE SOM ØNSKER Å ETABLERE SITTEVOLLEYBALL I SIN KLUBB

«Volleyball er for alle. Sittevolleyball skal være idrettsglede for alle. Alle skal trives på trening», understreker Trondsen helt til slutt. «Selv om det noen ganger kan virke tungt og vanskelig å komme i gang, så er det egentlig ikke så mye som skal til for å lykkes». Trondsen ønsker gjerne å stille opp som motivator og har gode tips til oppstart av sittevolleyball i nye klubber.

ER SITTEVOLLEYBALL NOE FOR DIN KLUBB?

Kanskje trenger dere litt «drakraft» for å komme i gang? NVBF har en egen parakonsulent, Silje Torberntsson, som gjerne vil bidra! Hun kan kontaktes på e-post eller telefon:

Start typing and press Enter to search