Nå kan også spillere i aldersbestemte klasser og lavere divisjoner juble for mer spill hvis ballen går i taket.
Foto: Johanne Halseth/NTNUI

Regelendring ved ball i taket

De fleste har sikkert fått med seg at gjennom de siste to årene har det vært en prøveordning i Mizunoligaen og 1. divisjon hvor ballen ikke ble dømt ut dersom den traff taket på egen side. Hensikten bak denne ordningen var at man ønsket å se hvordan en slik regelendring ville påvirke spillet.

Veldig mange haller hvor det spilles volleyball i Norge har lav takhøyde, gjerne rundt 7 meter. Det gjør at man får ballvekslinger som avgjøres nettopp av at ball går i taket, noe som er kjedelig både for spillere og publikum. Det betyr også at vi i Norge må tilpasse forsvars- og mottaksspillet vårt veldig i forhold til andre europeiske land, ettersom mye av teknikken må gå på demping av ball, i stedet for å styre den i en retning.

Gjennom de to siste sesongene har det blitt rapportert fra kampene i de nasjonale seriene på hvor mange ganger ballen har gått i taket, og hva som har skjedd når det hendte. NVBF mottok rapporter fra 53% av kampene som ble spilt.

Statistikk fra kampene i de nasjonale seriene. Totalt ble det videre spill på rundt 70% av gangene hvor ballen gikk i taket. Laget som spilte ballen i taket vant rundt 35% av ballvekslingene når de klarte å holde den i spill.

Spillerundersøkelse

I tillegg til statistikken som ble samlet inn ble også alle spillerne spurt om de ønsket å delta i en undersøkelse om temaet. Her var responsen ekstrem positiv på at dette var en god regelendring som burde videreføres i alle aldre og serie. 142 (86%) av de 166 som svarte på undersøkelsen mente at dette bør innføres fast. Og som i tabellen under viser var det et stort flertall som mente dette hadde ført til bedre spiller- og publikumsopplevelser.

Overveldende respons fra spillerne i de nasjonale seriene.

Nytt regelverk

FS vedtok under sitt styremøte 2. september 2022 følgende regelverk for alle volleyballserier, både senior og junior, gjeldende fra og med sesongen 2022/2023:

Alle baller, med unntak av serven, skal spilles videre dersom de treffer taket eller andre gjenstander som er over bane- og friområde (spillområde).

Nedenfor nevnes noen spesifiseringer for dømming når ballen er ute eller om det dømmes omserve.

 1. Ballen dømmes ute når: 
  1. Ballen treffer taket eller en annen hindring over motstanderens spillområde.
  2. Ballen treffer taket eller en annen hindring over lagets spillområde og passerer nettets vertikale linje og inn i motstanderens bane.
  3. Ballen treffer taket eller en annen hindring etter lagets tredje slag.
  4. Ballen treffer en nedsenket skillevegg (den er da å anse som en hvilken som helst annen vegg).
  5. Ballen treffer taket tydelig utenfor lagets friområde.
 1. Dersom en ball blir liggende stille på et hinder som er over lagets spillområde, skal det dømmes ball ut.

NVBF ønsker alle lag lykke til med disse regelendringene, og håper det bidrar til noen spennende, litt uforutsigbare og veldig morsomme ballvekslinger.

Start typing and press Enter to search