Rebekka Aase Bahr og Koll IL under cupfinalen i september. Foto: Tomm Hansen

Sesongstarten i årets Mizunoliga for kvinner har vist at flere lag har muligheter til å vinne. Vi har bedt fire meritterte trenere om å dele sine beste tips for hvordan sesongen vil forløpe.

NVBF har utfordret en gruppe erfarne trenere med god kjennskap til norsk volleyball til å vurdere lagene i årets Mizunoliga for kvinner. Ekspertene vi har kontaktet har alle lang trenererfaring fra både klubb- og landslag. Svarene de har gitt er sammenfattet, og de presenteres i denne artikkelen.

Koll IL tapte «fjorårets» cupfinale for BK Tromsø tidligere i høst. Til tross for dette blir Oslo-laget regnet som den store favoritten til å ta seriegullet i år blant trenerne vi har kontaktet. BK Tromsø har vist at de kan slå Koll IL, og laget er tippet som nummer 2 i serien. Randaberg IL og Oslo Volley blir vurdert til å ende på bronse- og fjerdeplass i Mizunoligaen for kvinner.

Ny trener i Tromsø

Selv om BK Tromsø har fått inn flere nye og dyktige spillere, som Karoline Bjerkreim, Sara Krumsvik og Hanne Lovise Johansen – alle fra Førde VBK, er nok den største forandringen og forsterkningen som har skjedd med laget deres nye brasilianske trener, Vitor Macedo. Macedo har tidligere vunnet cupfinaler, både som spiller og trener for Førde VBK, og i september ledet han BK Tromsø til cupgull i første kamp som trener for jentene. BK Tromsø har, i tillegg til nyervervelser, beholdt stammen i laget fra sist sesong. Laget deltok også i CEV Challenge Cup i oktober, og slike deltakelser kan gi laget en ekstra motivasjon og gi viktig erfaring inn mot avgjørende sluttspillkamper. Macedo er ansatt som hovedtrener for juniorlandslag jenter og som assistenttrener for kvinnelandslaget.

 BK Tromsø jubler for cupgull. Foto: Tomm Hansen

Oslo Volley er forsterket i år

Oslo Volley har lange tradisjoner som toneangivende i toppserien for kvinner. Og denne sesongen blir de vurdert til å havne på fjerdeplass av våre eksperter. Selv om lagets opplegger, Silang Guen Angela Garcia, kanskje er ligaens yngste i den posisjonen, vil hennes offensive spill være en av nøklene for Oslo Volley sin suksess. «Oslo Volley har et sterkt lag, og de er gode på hjemmebane. Det kan være veldig krevende å spille i Nydalen.» Oslolaget har allerede vist at de er et sterkt hjemmelag, og 3-2-seieren mot Randaberg i Nydalen imponerte. Det blir spennende å se hvordan laget leverer i  runde 6 mot KFUM Volda. 

NTNUI er tilbake

Det er gledelig å se NTNUI Volleyball tilbake i den øverste ligaen for kvinner! Selv om de er nyopprykket har laget allerede markert seg. I runde 1 slo jentene fra Trondheim til med en sterk 3-1 seier over Oslo Volley, og de har vist at de er et lag med høye ambisjoner. Våre eksperter har valgt å tro at NTNUI blir laget som får 5. plassen, men er også enige om at det er veldig jevnt i nedre halvdel av tabellen.

ToppVolley Norge

ToppVolley Norge spiller halv serie, både i Mizunoligaen og i 1. divisjon. Dette er tredje sesong med denne ordningen; TVN-lagene spiller ingen bortekamper, kun hjemmekamper i Suldalshallen. På grunn av denne ordningen kan ikke TVN-laget delta i sluttspillet, men de vil likevel kunne påvirke seriens resultater. De siste årene har TVN vært blant de aller sterkeste lagene i Mizunoligaen for kvinner, og årets TVN-lag blir, ifølge vårt trenerpanel, ikke noe unntak.

Slik tror ekspertene at Mizunoligaen 2021-22 vil ende:

  1. Koll IL
  2. BK Tromsø
  3. Randaberg
  4. Oslo Volley
  5. NTNUI Volleyball
  6. TIF Viking
  7. KFUM Volda
  8. Førde VBK
  9. Skjetten

Flere utenlandsproffer har kommet hjem igjen

Ragni Steen Knudsen på BK Tromsø, Live Sørbø på Randaberg, og Renate Bjerland og Kjersti Norveel på Koll IL er fire tidligere tysklandsproffer som har valgt å vende hjem til norsk seriespill. De har alle startet sesongen meget godt, og de er gitt svært sentrale roller på sine lag i Mizunoligaen. I en jevnspilt serie, bestående av mange gode lag med ulike styrker og svakheter, vil slike spillere kunne utgjøre en forskjell. At man har spillere i troppen med internasjonal erfaring som kan stå frem, ta ansvar og skape en x-factor for sine lag, kan være avgjørende, spesielt i sluttspillet.

Renate Bjerland har forsterket en solid Koll-tropp. Foto: Tomm Hansen

Fremtiden i norsk volleyball

Norsk kvinnevolleyball har et stykke å gå i forhold til internasjonalt nivå. Ekspertene våre ser likevel at vi er inne i en god utvikling. Håpet er at vi får flere og flere kvinnelige utøvere som ønsker å trene med en ambisjon om å bli så gode som mulig, og dette starter med å løfte nivået i Mizunoligaen. Når en får til dette, vil flere norske spillere få tilbud fra utlandet og kontrakt med lag i sterkere ligaer. Og da vil alt være mulig! Dersom klubbene er flinke til motivere frivillige, trenere og spillere kan vi sammen få til mer enn vi tror.

Start typing and press Enter to search