Foto: Pia Øfstaas

Gjensynsgleden var stor hos både elever og ansatte da Toppvolley Norge startet opp igjen mandag 18. mai.

72 elever fra hele landet er nå tilbake på volleyballskolen på fagre Sand i Ryfylke etter at skolegangen fikk et brått avbrudd i mars. Smittevernhensyn har ført til at mange nye retningslinjer nå må følges, og elevene har mottatt klare prosedyrer både når det gjelder matservering, trening, skole, fritid og internatliv.

Skolen er kjent for å ha alt samlet på et sted. Elevene har en enkel hverdag og man kan praktisk talt gå i slippers året rundt, fra eget rom til måltider i kantina, til trening, til skole og tilbake til rommet. Fellesskap og samhold er viktig på TVN, og selv om elevene nå skal holde avstand til hverandre vil det sosiale, det å skape trygge rammer og å gi elevene en god avslutning på skoleåret ha hovedfokus. Avdelingsleder Øyvind Marvik er glad for å ha elevene tilbake, selv om mye må gjøres litt annerledes nå, som en følge av tiltakene mot spredning av koronasmitte.

Matserveringen, som normalt organiseres som stående buffet, foregår nå med porsjonsutdeling og engangsbestikk. Kantina er stengt, og elevene må spise måltidene på rommet sitt eller på skolens uteområde. På treningene overholdes 1 meters-regelen, og både hender, baller og annet utstyr sprites jevnlig. På skolen er elevene inndelt i mindre grupper pr. klasserom. Elever som er forkjølet blir testet raskt, og de får karantene på rommet til testresultat foreligger.

Denne våren vil bli husket av de fleste. For årets russ er det mye som ikke har gått helt etter planen, men TVN-russ Thea Jurgensen er, til tross for amputert russefeiring, veldig glad for å være tilbake på Sand. «Nettundervisningen har vært god, men det er mye kjekkere å være sammen på skolen.» Nå blir det tre uker til med skole før hun flytter hjem igjen til Myre i Vesterålen for sommeren.

Uttakssamling avlyst

Helgen 21.-24. mai skulle det, etter planen, vært uttakssamling for neste skoleår på TVN. På slike uttakshelger inviteres søkere og deres foresatte til en opplevelsesrik helg på Sand. De bor og spiser på Rygjatun, de trener sammen, blir presentert for trenere, lærere og nåværende elever, og helgen gir normalt et svært godt bilde av hvordan skole- og treningshverdagen på TVN vil bli. For mange søkere gir inntrykkene de får denne helgen tryggheten de trenger til å takke ja til skolegang langt hjemmefra. Og for foreldre er det veldig fint å se med egne øyne hva de eventuelt skal sende ungdommen sin til. Dette året måtte uttakssamlingen dessverre avlyses av forståelige grunner, og TVN har derfor blitt nødt til å bruke andre metoder for å finne de mest motiverte og talentfulle spillerne i landet. Alle søkere har mottatt lenke til en filmsnutt med ulike øvelser. Hver søker har filmet seg selv utføre disse øvelsene og sendt filmen i retur. I tillegg har alle søkere hatt en videosamtale med en av TVNs trenere, slik at ambisjonsnivå og motivasjon er avstemt og avklart.

Øyvind Marvik forteller at inntakskriteriene er de samme som tidligere år og at skolen har mottatt svært mange gode søknader for skoleåret 2020-21. Men han er litt spent på hva slags betydning det kan få at uttakssamlingen måtte avlyses. «Vi har en totalpakke her på Sand som vi er så stolte av, og som vi alltid har lyst til å vise frem.»

Skoleåret 2020-21

Også kommende skoleår stiller TVN med fire lag i de nasjonale volleyballseriene. Førstelaget for både gutter og jenter vil spille i Mizunoligaen, og andrelagene skal spille i 1. divisjon. Alle skolens lag vil, som i 2019-20-sesongen, spille halv serie, altså kun hjemmekamper i Suldalshallen. Trener Magnus Borge Johansen forteller at skolens erfaringer med denne ordningen, som ble innført sist sesong, utelukkende har vært positive. «Ved å delta med fire lag gir vi alle elevene våre verdifull kamptrening på riktig nivå. Og ved at lagene spiller halv serie blir kampprogrammet passe tett. Det gir elevene mulighet til å reise hjem i blant, de kan få tid til noe spill for egne klubber, og det frigjør tid og ressurser til at TVN kan dra på skoleturer og treningsopphold i utlandet.»

Sommerleiren 2020

TVNs årlige sommerleir er et stort høydepunkt for unge volleyballspillere fra hele landet. Skolens dyktige trenerstab og noen utvalgte TVN-elever er instruktører, og over hundre ungdommer i alderen 12-17 år tilbringer normalt første uke av sommerferien sin på Sand. Der får de fem dager fylt med volleyball, morsomme aktiviteter og nye venner. Årets sommerleir er dessverre avlyst.

Beachvolley Vikings

Norges verdensenere i sandvolleyball, Anders Mol og Christian Sørum, har også fått en helt annerledes vår og sommer enn planlagt. Hele World Tour-sesongen 2020 er avlyst, og OL i Tokyo er utsatt til 2021. Som tidligere elever ved TVN er guttene alltid glade for å komme tilbake, og de siste årene har Beachvolley Vikings i perioder hatt base på Sand. Da har de hjulpet til som trenere, samtidig som de selv har trent godt i den flotte sandhallen på skolen. Siste uke av mai vil Beachvolley Vikings ha et nytt treningsopphold på Sand.
Her kan du se Beachvolley Vikings film om TVN laget i 2019.

NVBF ønsker alle elever og ansatte ved Toppvolley Norge en fin avslutning på skoleåret!

 

Start typing and press Enter to search