Diamantseminar ble arrangert for første gang

23-24. april arrangerte NVBF Diamantseminar i Oslo for ressurspersoner, trenere, ledere og foreldre til personer på utviklingshemming. Det kom representanter Blindheim IL, Bø VBK,  KFUM Volda, Kristiansund VBK, Larvik VBK, Stovner SK, Steinkjer VBK, TIF Viking, Stavern folkehøyskole og Universitetet i Sør-øst Norge for å lære, dele erfaringer og bli kjent på tvers av klubber og miljøer. Det var lagt opp til et spennende program med foredrag, erfaringsutveksling, workshops, økter og sosialt med middag. Og det ble det! Diamantseminaret ble åpnet ved første visepresident i forbundsstyret, Yngvild Schei, som ønsket velkommen.

Veien til Special Olympics

Katelyn og Breda Garbin, mest kjent fra Verdens Vakreste leker (Special Olympics) på NRK, fikk æren av å åpne seminaret med et inspirerende foredrag. Katelyn Garbin er Olympisk mester og hovedtrener for rytmisk gymnastikk i Stabekk. De delte erfaringer fra Katelyn’s tid som gymnast, Special Olympics World Games, treningsopplegg, Katelyn’s erfaringer som hovedtrener og utbytte av deltakelse av idrett for personer med utviklingshemming. Det var et veldig spennende foredrag som virkelig satt standarden for resten av helgen.

En idrett – like muligheter

Etter litt lunsj var det duket for et nytt foredrag med Mette Berg, leder for Special Olympics Norge og rådgiver for paraidrett i Norges Idrettsforbund. Mette hadde et spennende og interessant innlegg om NIFs parastrategi: En idrett – Like muligheter, om Special Olympics World Games, hva som kan til for å stille lag i Special Olympics, om kurs, trenerrollen og hvor man kan finne nyttig informasjon om utviklingshemming.

DiamantVolley åpnet dørene for spennende muligheter

Etterfulgt av Mette Berg, var det klart for Maiken Wedlog Fjeldseth til å presentere hvilke muligheter DiamantVolley har gitt Blindheim IL. Hun innledet foredraget med forskning som viser at barn med nedsatt funksjonsevne deltar mindre i idrett og aktivitet med andre barn, og at de er mer utsatt for ensomhet og fedme sammenlignet med resten av befolkningen. Videre formidlet hun umiddelbare og langsiktige fordeler DiamantVolley har for målgruppen, samfunnet og klubb. Hun forklarte hvordan Blindheim IL gikk frem for å starte opp DiamantVolley, om deres treningsøkter, hvordan de sikrer at utøverne ønsker å komme tilbake på trening og om egne erfaringer. Ved å starte med DiamantVolley fikk klubben 240.000kr fra Stiftelsen Dam, de har utviklet et grafisk tegnsystem som de bruker som kommunikasjonsform for de med lite eller ingen taleevne og de skal arrangere Superlekene siste helgen i mai 2022.

Erling ble kjendis mot alle odds

Siste foredrag ble et fyrverkeri av innlevelse. Erling Due Bergseth er nemlig en mester på å etterligne flere kjente filmer og kjente personer. Han begynte foredraget med en Flåklypa-introduksjon som resulterte i en stor applaus.

Erling Due Bergseth ble født av en mor som misbrukte alkohol under svangerskapet. Han er hjerteoperert flere ganger og har en liten utviklingshemming. Men dette har ikke stoppet Erling fra å følge drømmene hans. Som liten drømte han om å bli Kringkastingssjef i NRK og var en tilhenger av Sesam stasjon og Flåklypa. Med stor støtte fra hans nye familie har han vært sportskommentator for Empo TV og NRK, vunnet gullruten to ganger for Special Olympics, vært forskningsassistent på Brille og vært med på ekspedisjoner i Finnmark med Himmeljegerne. Erling er et levende bevis på at en utviklingshemming ikke er et hinder for å følge drømmene sine og at man kan være en viktig ressurs og bidragsyter. Hans foredrag var til stor inspirasjon for alle deltakerne på seminaret.

Ønsker du å se klipp fra Erling som sportskommentator? Følg DENNE lenken.

Praktisk økt med DiamantVolley

På søndag var det klart for 3 praktiske økter i Stovnerhallen. John Walstad startet det hele med ei vanlig økt han kjører med hver onsdag med hans Diamantutøvere i Stovner Sportsklubb. Han fikk hjelp fra Trine Bernås fra KFUM Volda med dansestivheks til oppvarming. Etter det var det balltilvenning med ballong og minivolleyball og gjennomgang av nivåene i minivolleyball/diamantvolleyball.

Bruk av Grafisk tegnsystem på trening

Etterfulgt av John, var det Ida Katrine Sæther fra Blindheim IL sin tur til å ha en praktisk økt. Slik som Maiken W. Fjeldseth fortalte dagen før, så har klubben utviklet et grafisk tegnsystem i samarbeid med NAV som de kan bruke til utøvere som har lite eller ingen språk. Ida fortalte litt om dette og hvordan de har planlagt å implementere det på trening. Ida er en svær engasjert trener og det er ingen tvil om at hun bydde på seg selv og fikk alle deltakerne til å gjøre det samme i en fantastisk oppvarmingsdans. Resten av økten bestod blant annet av balltilvenning, lek med ball, hinderløype og spill. En fantastisk god økt med mange gode elementer.

Funksjonell ballaktivitet – tilrettelegging av gode læringssituasjoner

Til slutt var det Peter Bjerg Jørgensen, lektor ved Universitetet i Sør-Øst Norge, sin tur til å ha ha en kreativ økt. Han innledet økten med å vise forskjellig hjemmelaget utstyr som man kan lage gode og morsomme øvelser med. Videre hadde han fokus på at hver enkelt utøver skal være involvert i spillet under hele økten for å sikre at de lærer seg å lese ballbaner. Peter er ekspert på tilrettelegge for øvelser med stor overføringsverdi til volleyball. Vi spilte volleyball med badminton racket, tennisracket, ballong og stigespill.

TAKK FOR ET FANTASTISK SEMINAR!

NVBF vil takke alle deltakere, foredragsholdere og øktholdere som bidro til at dette ble en fantastisk helg. Vi har blitt veldig inspirert og lært utrolig mye av dere alle. Vi gleder oss til å jobbe videre med DiamantVolley og håper at vi kan inspirere enda flere klubber til å komme i gang med et volleyballtilbud for personer med utviklingshemming.

Fikk du ikke med deg seminaret men har lyst til å lære mer om DiamantVolley? Meld deg inn i facebook-gruppen: https://www.facebook.com/groups/648037776383736

Start typing and press Enter to search