Denne uken setter trønderne igang den første av to uker der klubbutvikling settes i fokus.  To av klubbene, Trondheim BK og Namsos VBK er med for første gang, mens Steinkjer VBK får sitt tredje besøk fra NVBFs klubbveileder Kate Sønstebø. «Det er så morsomt at trønderklubbene går i front. Jeg har vært heldig å få besøke forskjellige klubber både høsten 2017 og våren 2018 og at både regionen og klubbene fortsettere fokuset denne høsten imponerer», sier Kate.

Klubbutvikling kan fremstå som litt uklart for noen, og vi har utfordret Kate til å forklare oss hva «klubbutvikling» egentlig er.


Hva er klubbutvikling?
Klubbutvikling handler i korte trekk om å definere klubbens «nå»-situasjon og hva klubbens skal tilby i fremtiden, forklarer Kate. Konkret starter klubbutvikling med et felles «startmøte» der alle medlemmene i klubben er invitert. Her sitter alle i grupper og komme med ønsker og innspill til hvordan de vil at klubben skal fungere i tiden fremover. Konkret definerer alle tre områder man syns er bra og tre områder man ønsker å arbeide videre med. Basert på hva flest mener man bør arbeide videre med settes det opp en tiltaksplan. Nøkkelen til å lykkes med tiltaksplanen er konkretiseringen av hvilke oppgaver som skal løses, hvem som skal gjøre dette og innen hvilken frist. Resultatet av klubbutviklingen blir så bra som den innsatsen medlemmene er villig til å legge ned for klubben sin.

Det flotte med klubbutvikling er at medlemmene definerer selv hva de ønsker å sette fokus på i sin klubb, fortsetter Kate. Hos noen er dette f.eks. å utdanne flere trenere eller skaffe mer treningstid, mens det hos andre er å utarbeide sportslige planer eller rekruttere flere voksne rundt ungdomslagene. Videre er det også noe med egenverdien i å samle alle medlemmene en kveld. Ofte trener lagene på forskjellige tidspunkt og også noen ganger i forskjellige haller eller gymsaler. Det er fint å se både unge og litt eldre spillere, trenere og ledere samlet. Dette gjør noe med fellesskapsfølelsen.

Flere klubber tror jeg også har fått seg en «aha» opplevelse ift hvor mye ungdommene i klubbene ønsker å bidra. Vi vet det er mye flott ungdom i klubbene, men glemmer ofte å involvere dem i selve klubbdriften. I løpet av kvelden har ofte ungdommene fått nye oppgaver, med lederne som «veiledere». Dette gir både eierskap og økt kompetanse hos den yngre garde. Kan det bli bedre, spør Kate.

 

Klubbutvikling – noe for din klubb?
Volleyballforbundet oppfordrer alle klubber som er nysgjerrige på om klubbutvikling kan være noe for seg om å ta kontakt. Klubbutvikling kan være et medvirkende tiltak for å ta klubben et steg frem. Regionkonsulentene bidrar gjerne med mer informasjon. NVBF nasjonalt ved [email protected] er også behjelpelig.

Vi har også krevet mer om klubbutvikling på denne nettsiden på volleyball.no

Start typing and press Enter to search

Gu17-lagbilde