Foto: Oda Hveem

Continental Cup

Continental Cup i sandvolleyball er som kjent en ekstra mulighet hver nasjon har til å få med et lag i hver klasse til OL. I klassen for menn har Norge allerede et lag som er klart for OL i Tokyo. Anders Berntsen Mol og Christian Sandlie Sørum er kvalifisert gjennom sin plassering på verdensrankingen. Hver nasjon kan maksimalt sende to lag i hver klasse. Det betyr at om Norge klarer å vinne herreklassen i Continental Cup for Europa, vil vi ha to norske herrelag med i Tokyo. Ingen norske damelag kvalifisert til OL gjennom rankingen, og Continental Cup er altså Norges sjanse til å få med et lag.

Norge spiller runde 2 i Madrid og Baden

Helgen 6.-9. mai spiller de norske lagene andre runde i Continental Cup. Denne runden skulle vært spilt for et år siden, men koronapandemien har utsatt dette, som så mye annet. Norges herrelag spiller sin andre runde i Madrid, og damene spiller i Baden.

De gjenstående 24 nasjonene i hver klasse er delt inn i tre puljer på åtte lag. De fem beste nasjonene i hver av disse puljene avanserer til finalen i Continental Cup som spilles i Den Haag i Nederland 23.-26. juni. I finalen deltar de femten nasjonene som avanserte fra andre runde sammen med vertsnasjon for finalen, Nederland. Totalt 16 nasjoner i hver klasse, og kun vinneren der er sikret OL-billett.

Det norske laget for kvinner består av Ane Guro Tveit Hjortland-Sunniva Helland-Hansen og Ingrid Lunde-Emilie Olimstad. Her er de i konkurranse med Italia, Latvia, Slovakia, Sverige, Tyskland, Ukraina og Østerrike.  Følg jentenes turnering i Østerrike HER.

Norge sender nødlandslag

Grunnet en positiv koronatest av Anders Mol er både Norge 1 (A. Mol/Sørum) og Norge 2 (H. Mol/Berntsen) satt i isolasjon på Tenerife, og Norge har derfor hentet inn et nødlandslag til denne runden. Laget består av unggutta Markus Mol og Nils Gunnar Ringøen som blir det nye Norge 1, mens nye Norge 2 blir Erlend Henriksveen og Vegard Løkken.

På herresiden er Norge i pulje med Finland, Hviterussland, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Ukraina. Følg de norske herrelagene i Madrid HER.

Trondheimsbataljonen er klare for å gi alt for Norge! Foto: Visuello

Kampoppsett i runde 2

Turneringen spilles ved at de åtte lagene deles i to puljer. I puljene spilles modifisert puljespill, der puljevinnerne går direkte til semifinale, mens nr. 2 og 3 spiller playoff om de andre semifinaleplassene. De to siste lagene i hver pulje spiller om sjuendeplass. Taperne i playoffkampene spiller om femteplass. Det er altså de fem beste nasjonene som går videre til finalerunden i Den Haag 23.-26. juni.

Continental Cup er altså en lagkonkurranse. Når to nasjoner møtes, spilles det best av tre kamper. Dersom en nasjon vinner de to første kampene, er det avgjort. Men om lagene vinner en kamp hver, får trenerne velge hvem som skal spille den avgjørende kampen for nasjonen.

Iver Horrem og Geir Eithun vant golden set under Continental Cup-finalen i 2012, og gav Norge billett til London-OL Foto: FIVB

En gang tidligere har Norge klart å vinne Continental Cup. Det var på denne måten Norge fikk med Tarjei Skarlund og Martin Spinnangr til OL i London 2012. Om nødlandslaget til Norge skulle klare å kvalifisere inn Mathias Berntsen og Hendrik Mol til  Tokyo 2021, vil det være fantastisk!

Du finner CEVs sider om Continental Cup her.

Start typing and press Enter to search