Fornøyde NM vinnere. Til venstre, Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad. Til høyre, Torje Thorkildsen og Magnus Helgerud
Alle foto: Ole Christian Klamas

Favorittene tok hjem seier i tøft oppgjør

En strålende helg på Voldsløkka er over, og de som hadde tatt turen ut i sensommersolen fikk gleden av mange spennende kamper. På damesiden var det forhåndsfavorittene Olimstad/Helland-Hansen som til slutt kunne juble for Norgesmestertittelen, men de fikk virkelig fight fra Frida Berntsen og Oda Steinsvåg. Tøff legging og mange spektakulære forsvarshandlinger gjorde finalen til en severdig opplevelse, som ble avgjort på overtid i andre sett etter stillingen 25-23. NVBF gratulerer og ønsker lagene lykke til med resten av høstsesongen.

Vi anbefaler å ta en titt på reportasjen NRK lagde om kampen, og du kan lese forhåndsintervjuet som ble gjort med gullvinnerne her.

Taktikkbytte gav finaleseier

Torje Thorkildsen hadde en 9. plass som sitt beste resultat i NM, og makkeren Magnus Helgerud hadde ikke vunnet en eneste kamp i hovedrunden. Så det var nok ikke så mange som hadde disse to som favoritter før helgen. Men for de som har sett en del NorgesTour turneringer så var dette absolutt ikke et lag man skulle avskrive, selv om de ikke har spilt mye sammen.

Og det viste seg jo gjennom kampene. I puljen ble det en svært tett kamp mot nettopp finalemotstander Øfstaas/Skarlund, som de tapte 1-2 med 14-16 i tie break. Mens resten av kampene frem til finalen ble nesten som en parademasj å anse, med klare 2-0 seire i alle kampene. Om finalen forteller Thorkildsen:

Siden vi hadde en ekstremt jevn kamp mot finalemotstanderne i pulja visste vi på forhånd at det var mulig å slå dem. Dessverre begynte vi kampen dårlig. Vi var ustabile i både legging og angrep, mens motstanderne spilte veldig solid. Det var litt flaut å stå på banen når de fikk sett-ball på 20-13. Vi bestemte oss for å spille helt rent forsvar og blokk resten av settet for å prøve å spille oss litt inn igjen.

Plutselig tok de 8 poeng på rappen, og settresultatet ble litt penere enn hva det først så ut som. Sluttinnspurten i første sett ga ekstra energi inn i resten av kampen og var svært viktig for det neste settet.

Andre sett var jevnt hele veien, og vi var fortsatt litt preget av spenning og nerver. Ved 17-17 klarte vi å få 2 poeng på rad, som holdt frem til vi ledet 20-18. Da bommet vi på serve, og Emil skulle serve fra motvind-siden med solen i ryggen. Denne situasjonen var nesten identisk med andre sett i puljekampen vi hadde mot dem, der Emil hentet frem 3 kraftige server avgjorde settet. Vi tok en timeout der vi prøve å roe nervene, før vi gikk ut på banen igjen. Emil servet hardt på Magnus, men han klarte å få ballen fint opp og dunket den inn.

Altså var det klart for tie break. Akkurat som i puljekampen.

I tie breaket begynte det jevnt frem til motstanderne ledet 5-4. Når vi fikk serven igjen endret vi taktikk. Vi servet høye, enkle server langt bak i banen istedenfor å presse med vanlige server. Dette viste seg å fullstendig knekke rytmen motstanderne hadde holdt i mer enn 2 sett nå, og etter flere feil og svake handlinger fra motstanderne ledet vi 10-5. Det gikk opp for oss at vi lå an til å vinne turneringa. Alt vi trengte å gjøre var å sette noe sideout til. Selv om det kom et par feil mot slutten, klarte vi å avgjøre kampen 15-9. Det var et ufattelig øyeblikk for oss begge.

Dette servegrepet viste seg sammen med et blokk/forsvarsgrep å være bokstavelig talt GULL verdt.

Når motstanderne hadde sett-ball i første sett endret vi taktikk til å spille mye renere blokk og forsvar. Blokka skulle blokke som avtalt, og forsvaret stå på hardtangrep helt til motstanderne viste tegn til at de skulle shotte. Frem til nå i turneringa hadde vi spilt mye mer fritt i blokk og forsvar, men mot dette laget viste det seg å være viktigere å stå stille i forsvar og å blokke rent med samlede hender. Da unngikk vi mange dårlig toucher i blokk og at forsvaret satser på feil utveier, noe som vi hadde problemer med i første sett.

NVBF gratulerer Torje og Magnus med gullet og ønsker de lykke til videre.

Medaljer NM Sandvolleyball Senior Kvinner

  1. Emilie Olimstad og Sunniva Helland-Hansen
  2. Oda Steinsvåg og Frida Berntsen
  3. Sofia Melina Mol og Julia Moi Tennøy

Medaljer NM Sandvolleyball Senior Menn

  1. Torje Thorkildsen og Magnus Helgerud
  2. Emil Øfstaas og Tarjei Skarlund
  3. Lars-August Johnson og Birk Eidså Tjetland

Start typing and press Enter to search